$show=home

Otomatik Ödeme Uyarlamaları (FBZP)

Otomatik ödeme programları ile şunları yapabilirsiniz: Açık kalemleri denkleştiren ödemeler otomatik olarak kaydedilir. Mektuplar veya...

Otomatik ödeme programları ile şunları yapabilirsiniz:
  • Açık kalemleri denkleştiren ödemeler otomatik olarak kaydedilir.
  • Mektuplar veya DME (Data Medium Exchange-Veri Değişim Ortamı) gibi bankaya gönderilecek çıktılar oluşturulur.
  • Senetler oluşturulur.
Otomatik ödeme fonksiyonunu (F110 işlemi) kullanmak için ilgili uyarlamaları gerçekleştirmeniz gerekir. Ödeme fonksiyonunu uyarlamak için gerekli tüm adımlara ve ekranlara ulaşmanızı sağlayan FBZP işlem kodunu kullanmanızı öneririz. İlerleyen kısımda, otomatik ödeme programını uyarlamak için gerekli altı temel adım anlatılacaktır (FBZP işleminin başlangıç ekranı ve altı adımın yürütülmesi için kullanılan altı düğme aşağıda gösterilmiştir).
Ödeme Programı Uyarlama Adımları
[post_ads_2]
  • [accordion]
    • Adım 1: Tüm Şirket Kodları
      • Otomatik ödeme uyarlamasının bu bölümü, açık kalemlerin kaydedildiği şirket kodunu belirtir; bu şirket kodu ödeme yapan şirket kodundan farklı olabilir. Ödeme yapan şirket kodu; kendi banka hesabından ödeme yapan ve kendi açık kalemlerini veya diğer şirket kodlarının açık kalemlerini ödeyebilen şirket kodu demektir. Aşağıdakileri tanımlayın:
        Tüm Şirket Kodları
        √ Ödeyen Şirket Kodu (Denetim Verileri Alanında)
        Genellikle bu alana şirket kodunun kendisi girilir. Bununla birlikte, ödemeler grubunuzdaki başka bir şirket kodunun banka hesabından yapılacaksa, burada farklı şirket kodu belirtilir. Ödemeleri kaydederken, açık kalemler kaydedildiği şirket kodunda denkleştirilir. Ancak, karşıt hesabın bir ana banka hesabı değil, T001U tablosundada (OBYA işlemi ile) tanımlanan şirketler arası bir hesap olduğu unutulmamalıdır. Ödeyen şirket kodunda, FBZP işleminde tanımlanan ana banka hesabı alacak çalışırken, karşıt hesap her zaman OBYA işleminde tanımlanan şirketler arası hesaptır.

        √ Gönderen Şirket Kodu
        Bu alan boş bırakılırsa, gönderen şirket kodu, ödeme yapan şirket kodu ile aynıdır; diğer taraftan farklı bir şirket kodu da belirtebilirsiniz. Gönderen şirket kodu ödeme önerisinde ve DME dosyalarında belirtilir. Gönderen şirket kodu ödeme yapan şirket kodundan farklıysa, bu durum ödeme gruplamasını etkiler: Gönderen şirket kodu kalemleri, farklı gönderen şirket kodlarına ait aynı satıcının diğer kalemleri ile birlikte gruplandırılmaz (tabii ki, bu durum yalnızca başka bir şirket kodu şirket kodunuzdaki kalemleri öderse geçerlidir)

        √ Her İş Alanı İçin Ayrı Ödeme
        Bu gösterge işaretlenirse, aynı şirket kodunda, ancak farklı iş alanlarında kaydedilen açık kalemler birlikte gruplanmaz ve ödenmez.

        √ Borca İlişkin Tolerans Günleri
        Burada belirtilen günler satıcılarla ilişkili ödeme tarihlerine (indirim tarihi ve vade tarihi) eklenir. Diğer bir deyişle, sistemi her zaman daha sonra ödemesi için zorlamış olursunuz.

        √ Nakit İndirimli Ödemeler İçin Asgari Yüzde Oranı
        Bu gösterge, nakit indirimleri varsa sistemin ne zaman ödeme yapacağını anlaması için gereklidir (yani, daha iyi bir nakit indirimi almak için peşin ödeme mi yoksa net ödeme tarihinde ödeme mi). Sistem, buradaki sabit yüzdeyle eşit veya daha büyük bir nakit indirimi elde edebildiğiniz takdirde nakit indirimi elde etmek için peşin ödeme yapmayı seçer. Aksi halde, sistem vade tarihinde ödeme yapar.

        √ Ödenecek ÖDK İşlemleri
        Genellikle, özel defteri kebir göstergelerine sahip açık kalemler ödeme programında dikkate alınmaz. Burada bu kuralın istisnası olan göstergeleri belirleyebilirsiniz.
    • Adım 2: Ödeme Yapan Şirket Kodları
      • Burada belirtilen ayarlar sadece ödeme yapan şirket kodları için geçerlidir (kendi açık kalemleri için veya bir başka şirket kodunun açık kalemleri için ödeme yapan şirket kodları). Temel ayarlar aşağıda belirtilmiştir:
        Ödeme Yapan Şirket Kodları
        √ Tahsilatlar/Yapılan Ödemeler İçin Asgari Tutar
        Burada belirtilen tutara ulaşmayan ödemeler (tek bir ödemede gruplandırılabilen açık kalemler hariç) gerçekleştirilmez ve ilgili açık kalemler denkleştirilmez.

        √ Hiçbir Kur Farkı Yok
        Denkleştirilen açık kalemlerin yerel para birimi cinsinden toplam geçmiş tutarına eşit ve yerel para biriminde bir tutar kaydetmek isterseniz, bu göstergeyi işaretleyin; hiçbir kur farkı oluşturulmaz. Bu göstergenin ayarlanmasında dikkatli olun çünkü şirketiniz tarafından takip edilen muhasebe kurallarına uygun olmayabilir. Bu konfigürasyonun sonuçlarını muhasebe departmanınızla kontrol edin.

        √ Senet Verileri
        Aynı müşteriye ait faturaları bir senette gruplarken üç seçenek mümkündür:
             1. Her fatura için bir senet
             2. Her vade tarihi için bir senet
             3. Her ödeme çalıştırması için bir senet
        Senet çıkarma maliyetini etkilediği için bu ayarı müşteriler muhasebesi ve finansman departmanınızla tartışın.
    • Adım 3: Ülkedeki Ödeme Biçimleri
      • Burada yaptığınız ayarlar, belirli bir ülkeye atanan tüm şirket kodları için geçerlidir. Burada belirtilen ödeme biçimleri, o ülkeye atanan şirket kodlarında kullanabileceğiniz ödeme yöntemleridir. Bununla birlikte, bir şirket kodunda ödeme biçimini kullanmak için, ileride açıklanan 4. adıma da dikkat etmeniz gerekir. Ülke düzeyinde, ödeme biçimi için aşağıdaki ayarları yapın:
        Ülkedeki Ödeme Biçimleri
        √ Ödeme Biçimi ve Ödeme Biçimi Sınıflandırması Alanları
        Yöntemin bir yapılan ödeme veya tahsilat için olup olmadığını belirtin. Hangisini seçtiğinize bağlı olarak, ödeme biçimi sınıflandırması alanında farklı seçenekleriniz olur. En yaygın sınıflandırmalar şunlardır:
        - Havale
        - Senet

        √ Ana Verilerdeki Gerekli Bilgiler Alanı
        Ödemeyi yapmak için müşteri veya satıcı ana verisinde olması gereken bilgileri belirtin. Örneğin, yurt dışı firmalara ödeme yapmak için genellikle ana verilerde SWIFT ve IBAN'ın gerekli olduğu belirtilir (SWIFT, iş ortağının bir hesap açtığı bankaya atanırken, IBAN'ın iş ortağına özgü olduğunu unutmayın.) Tahsilat yetkisi, genellikle müşterilere doğrudan borçlandırma için gereklidir.

        √ Kayıt Ayrıntıları Alanı
        Belge türü ile ilgili aşağıdaki uyarlamaları yapabilirsiniz:
        - Ödemeye ilişkin belge türü: Bu banka kaydının yapıldığı belge türüdür. Gönderen ve ödeyen şirket kodları aynı ise, kullanılan tek belge türü budur.
        - Mahsuplaştırma belge türü: Ödeyen ve gönderen belge türünün farklı olup olmadığını burada belirtin. Bu, gönderen şirket kodunda kullanılan belge türüdür ve bu belgede müşteri/satıcı açık kalemleri şirketler arası mahsuplaştırma hesabı ile denkleştirilir.

        √ Ödeme Ortamı Alanı
        Bu, ödeme programının en önemli ayarlarından biridir. Buradaki ayarlar, ödeme programı tarafından üretilen çıktı dosyasını belirler; özel gereksinimlerinizi anlamak için finansman bölümünüzle konuşun. Her ülke için önerilen ayarlar için SAP Notes'u kontrol edin. Doğru programı (RFFO*) bulmak veya varolan bir programı size özel yerel gereksinimlerinize uyacak şekilde kopyalamak için ABAP geliştiricisi ile birlikte çalışın. DME dosyasını alternatif bir şekilde oluşturmak için ödeme ortamı workbench'ini veya DME motorunu (DMEE işlem kodu ile) da kullanabilirsiniz.

        √ Geçerli Para Birimleri
        Burada herhangi bir para birimi belirtmezseniz, ödeme yöntemi tüm para birimleri için geçerlidir. Aksi takdirde, yalnızca belirtilen para birimleri için geçerlidir. Para birimlerini belirlediğiniz ekrana ulaşmak için, ekranın sol tarafındaki Geçerli Para Birimleri klasörünü çift tıklayın.
    • Adım 4: Şirket Kodundaki Ödeme Biçimleri
      • Ödeme yöntemini ülke düzeyinde tanımladıktan sonra, ödeme yöntemini müşteri ve satıcı ana verilerin yanı sıra belirli bir şirket kodundaki satır kalemlerinde kullanmak için şirket kodu düzeyinde bazı ek uyarlamalar yapmanız gerekir. Başlıca ayarlar aşağıdaki gibidir.
        Şirket Kodundaki Ödeme Biçimleri
        √ Tutar Sınırları Alanı
        Burada, çıkarılacak her bir ödeme için minimum ve maksimum tutarı belirtebilirsiniz. Bu parametreler, ödemeye dahil olan her bir açık kalem için değil, ödemenin tamamı için geçerlidir. Dağıtım tutarı alanı, ödeme için maksimum tutarı girdiğiniz yerdir; bununla birlikte, bu alanın dolu olması durumda, sistem açık kalemlere göre ödemeyi küçük gruplara ayırmaya çalışır. Hedef, seçilen tüm kalemleri (minimum sayıdaki ödeme ile) maksimum tutardan daha az bir tutarda ödemektir.

        √ Kalem Gruplaması Alanı
        İşaretlenmiş kalem için münferit ödeme onay kutusu seçilirse, belirtilen ödeme biçimine sahip kalemlerin tek tek ödenmesi sağlanır. Vade günü başına ödeme seçilirse, kalemler vade tarihlerine göre gruplanır. Aynı ödemede mümkün olduğunca çok açık kalemi gruplandırmak isterseniz, bu onay kutularından hiç birini seçmeyin.

        √ Yurtdışı/Döviz Ödemeleri Alanı
        Bu alanda yabancı iş ortaklarına (muhatap), yabancı para birimleri ve/veya yabancı banka hesaplarına izin verilip verilmeyeceğini belirtin.
    • Adım 5: Banka Belirleme
      • Bir ödeme yaparken, bankanız tarafından (ana banka) şirket kodunuzun banka hesabından satıcının banka hesabına transfer gerçekleştirilir. Satıcının banka hesabı satıcı ana verilerinde belirtilmiştir. Bununla birlikte, şirketinizin çok sayıda banka hesabı varsa ödemeyi yürütürken otomatik ödeme programı hangisini seçer? Cevap, ödeme programının Banka Belirleme bölümündeki uyarlamasındadır.
        Banka Belirleme
        İlk olarak, ödeme biçimi ve para biriminin her kombinasyonu için ana bankaların sıralamasını belirtin (para birimi alanını boş da bırakabilirsiniz; bu kaydın tüm para birimleri için geçerli olacağı anlamına gelir).

        Ardından, her ana banka için, para birimi ve ödeme biçimi için hangi ana banka hesabının kullanılması gerektiğini belirtin. Ayrıca kaydın yapılacağı defteri kebir hesabını da belirtin. Bu hesap, ana banka uyarlamasında belirtilen defteri kebir hesabından farklı olabilir; bunun nedeni, bankadan gelen bilgilerle tam bir mutabakat sağlamak için, ana banka hesabına kayıtların genellikle yalnızca elektronik banka ekstresi tarafından yapılmasıdır. Satıcılara yapılan ödemeler, gerçek ödeme yapılmadan önce SAP'ye gönderilir ve bilgiler banka ekstresinde de mevcuttur. Bu nedenle, ödemeyi aynı defteri kebir hesabına kaydederseniz, aynı bilgi banka dekontundan da geldiği için tutar tekrarlanır. Satıcı ödemelerinin otomatik ödeme programı tarafından kaydedilen ile aynı banka denkleştirme hesabına kaydedilmesi için banka dekontu kayıtlarında uyarlama yapılmalıdır.

        Her bir ana banka hesabı için, yapılan ödemeler için planlanan tutarları da belirtin. Tutar yeterli olmazsa, sistem sıralamada bir sonraki ana bankayı seçer. Planlanan tutarları Banka Belirleme menüsünden veya Mali işler - Mali muhasebe - Satıcılar - Ortam - Yürürlükteki ayarlar - Ödeme programı için planlanmış tutarların girilmesi (S_ALR_87001486) menü yolu izlenir.
    • Adım 6: Ana Bankalar
      • Herhangi bir ödeme yapmak veya senet çıkarmak için ana bankaları ve ana banka hesaplarını oluşturmanız gerekir.

        Ana banka, her şirket kodu içinde benzersiz olması gereken beş basamaklı bir alfanümerik kodla tanımlanır. Ana banka daha sonra BNKA tablosunda daha önce oluşturulmuş bir bankaya atanır. Ödeme verilerini bir DME dosyası ile indirirseniz, Veri Değişim Ortamı bölümünde ek bilgileri bulabilirsiniz; gerekli bilgiler genelde ülkeye özgüdür ve her DME dosyası için değişiklik gösterebilir.

        Her şirket kodu ve ana banka kombinasyonu için, her biri beş basamaklı bir alfanümerik kodla tanımlanan birden çok ana banka hesabı atayabilirsiniz. Her bir banka hesabı için aşağıdaki temel alanların doldurulması gerekir:
        Ana Bankalar
        √ Banka Hesabı
        Bu, bankanız tarafından şirketinize atanmış hesap numarasıdır.

        √ IBAN
        Banka, her bir banka hesabını benzersiz şekilde tanımlamak için IBAN kodunu kullanan ülkelerden birinde bulunuyorsa, IBAN düğmesine tıklayarak ilgili kodu belirtebilirsiniz. Sistem, bankanın yerel kodunu ve hesap numarasını temel alan bir IBAN önermektedir. Önerilen IBAN'ı, banka tarafından verilen IBAN ile kontrol edin.

        Yerel kod, banka ana verilerinin banka numarası alanında (BNKA-BNKLZ) mevcut değilse, bankanın banka anahtarıyla nasıl tanımlandığından bağımsız olarak IBAN oluşturulamaz.

        √ Kontrol Anahtarı

        Bu alan, yerel banka numaralarının ve banka hesabının eşleştiğinden emin olmak için bazı ülkelerde (Brezilya, Fransa, İspanya, Portekiz, İtalya gibi) kullanılan bir alandır.

        √ Para Birimi
        Banka hesabının para birimidir.

        √ Defteri Kebir
        Bu, banka hesabındaki tüm işlemlerin kaydedildiği genel muhasebe hesabıdır. Her bir ana banka hesabının kendi defteri kebir hesabına sahip olmasını kesinlikle önerilir. Ana banka hesabının ve ilgili genel muhasebe hesabının bakiyeleri karşılıkları uyuşmalıdır.

        Örneğin, İstanbul'daki Ziraat Bankasında beş farklı para birimi cinsinden beş hesap tutarsanız, İstanbul'daki şube için bir ana banka oluşturmalısınız. Daha sonra bu ana banka altında beş ana banka hesabı yaratın.

Otomatik ödemede uyarlamalarının sistemde saklandığı tablolar ise şunlardır;
  • T042: Ödeme işlemleri için parametreler
  • T042B: Ödemeyi yapması gereken şirket kodunun ayrıntıları
  • T042Z: Otomatik ödemeye ilişkin ödeme biçimleri
  • T042E: Ödeme biçimleri için şirket koduna özgü belirtimler
  • T042A: Ödeme programı için banka seçimi
  • T042D: Ödeme programı için planlanmış miktarlar

YORUM

Ad

/N/SAPTR/KDVB,1,AB03,1,AB08,1,ABAP,24,ABAVN,1,AFAB,1,AR02,1,AR03,1,AS01,1,AS02,2,AS03,1,AS11,1,AW01N,1,CO Kullanıcı,1,CO Uyarlama,1,CONCATENATE,1,CONDENSE,1,e-book,3,EC01,1,Excel,3,F-02,7,F-22,1,F-32,1,F-43,1,F-44,1,F-90,1,F-92,1,F110,2,FAGLL03,1,FB01,1,FB02,1,FB03,2,FB08,2,FB50,1,FB60,3,FB70,2,FBCJ,8,FBCJ3,1,FBCJC0,1,FBCJC1,1,FBCJC2,1,FBKP,1,FBL1N,3,FBL3N,1,FBL5N,4,FBN1,1,FBRA,2,FBV0,2,FBV2,1,FBV3,1,FBZP,1,FD01,1,FD08,1,FD09,1,FGI3,1,FI Kullanıcı,73,FI Uyarlama,41,FI01,1,FICO,1,FIT_DUE_DATE_SEL,1,FK01,1,FK02,1,FK08,1,FK09,1,FK10N,1,FS00,2,FS10N,1,FTXP,1,Gallery,4,LSMW,1,MIRO,2,Muhasebe,1,Nasıl,10,OB05,1,OB13,2,OB16,1,OB22,1,OB29,2,OB37,1,OB40,1,OB41,1,OB45,1,OB52,2,OB53,1,OB62,1,OB96,1,OBA0,1,OBA3,1,OBA4,1,OBA7,2,OBAR,1,OBAS,2,OBB8,1,OBB9,1,OBBO,1,OBBP,1,OBBU,1,OBC4,2,OBC5,1,OBCL,1,OBD2,1,OBD3,1,OBD4,1,OBWS,1,OBWW,1,OBXR,1,OBXT,1,OBXY,1,OBY6,1,OBYM,1,OBYN,1,OBYR,1,OKB2,1,OKB3,1,OLMRLIST,1,OX03,1,OX15,1,PFCG,1,REPLACE,1,S_ALR_87010175,1,S_ALR_87011965,1,S_ALR_87011990,1,S_ALR_87012004,1,S_ALR_87012050,1,S_ALR_87012052,1,S_ALR_87012082,1,S_ALR_87012090,1,S_ALR_87012172,1,S_ALR_87012183,1,S_ALR_87012357,1,SAP,3,SE11,5,SE38,6,SE71,1,SHCD,1,SHIFT,1,SKIP,1,SM30,1,SM35,1,SPLIT,1,Stopaj,3,ULINE,1,VN01,1,VOFA,1,WRITE,1,XD01,1,XDN1,1,XKN1,1,
ltr
item
SAP Muhasebe: Otomatik Ödeme Uyarlamaları (FBZP)
Otomatik Ödeme Uyarlamaları (FBZP)
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhX_ed-nX08hoBfO8rALPHlKKusEXnpXfEjcIQitIRjONzse9mzrQM_JcCKCzeFMGJ3Xtht3AOIuBLJV7Q3BCdhJbe2zu7dmqSBnEhknuWuh5JNfdcdoq7upuL7_ff2-ophDDamzLr7b2Q/s1600/Depositphotos_132917882_m-2015_950x534.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhX_ed-nX08hoBfO8rALPHlKKusEXnpXfEjcIQitIRjONzse9mzrQM_JcCKCzeFMGJ3Xtht3AOIuBLJV7Q3BCdhJbe2zu7dmqSBnEhknuWuh5JNfdcdoq7upuL7_ff2-ophDDamzLr7b2Q/s72-c/Depositphotos_132917882_m-2015_950x534.png
SAP Muhasebe
https://www.sapmuhasebe.com/2017/01/otomatik-odeme-uyarlamalar-fbzp.html
https://www.sapmuhasebe.com/
https://www.sapmuhasebe.com/
https://www.sapmuhasebe.com/2017/01/otomatik-odeme-uyarlamalar-fbzp.html
true
2532429962024234885
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts TÜMÜNÜ GÖSTER Devamı Yanıtla Cancel reply Sil By Ana Sayfa SAYFALAR KAYITLAR Tümünü Göster BENZER YAYINLAR ETİKET ARŞİV SEARCH TÜM KAYITLAR İsteğinize Uygun Kayıt Bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pzt Sal Çrş Prş Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara az önce 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago 5 haftadan fazla Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content