FB70 işlemini kullanarak, F-02/F-22 işlemlerinde girebileceğiniz bilgilerle, ancak daha kullanıcı dostu bir arayüzle, mali muhasebe içi...
FB70 işlemini kullanarak, F-02/F-22 işlemlerinde girebileceğiniz bilgilerle, ancak daha kullanıcı dostu bir arayüzle, mali muhasebe içinden müşteri faturalarını kaydedebilirsiniz. F-02/F-22/FB70 işlemleri ile oluşturulan belgeler, kaydedildikten sonra aynı görünür.
FB70 işlemi ile F-02/F-22 işlemleri arasındaki temel fark, FB70 işleminde her şeyi bir ekranda oluşturmanızdır. FB70 işleminde de F-02/F-22 işlemleri ile aynı kuralları izleyerek başlık ve satır kalemi bilgilerini belirtmeniz gerekir.
![]() |
FB70 Müşteri Faturası Girişi Başlık Bilgileri |
- FB70 işlem kodunu çalıştırdığınızda, sistem şirket kodunu girmenizi ister. Bu bilgi, oturumunuzda FB70 ile yapılacak sonraki kayıtlar için saklanır. Şirket kodunu değiştirmek isterseniz, Şirket Kodu (1) düğmesine tıklayın.
- İşaretle (2) düğmesi ile belgeyi olduğu haliyle tamamlanmış ya da tamamlanmamış olarak kaydetmenizi sağlayan işaretleme işlevini kullanabilirsiniz. İşlem rakamlarında veya BKPF, BSEG ve BSID'de herhangi bir güncelleme yapılmaz.
- Simüle et (3) düğmesi belge simülasyonunu tetikler.
- Ön kaydını yap (4) düğmesi belgenin ön kaydını yapmanızı sağlar. Bu durumda, sistem belge türüne tayin edilmiş numara aralığında gerçek bir belge numarası atar. Daha sonra belgeyi FBV0 veya FV70 işlemleri ile kaydedebilirsiniz.
- Başlık bilgilerinin Temel Veriler sekmesinde (5), müşteri, belge ve kayıt tarihi, referans ve başlık metni girilir. Ayrıca, faturanın para birimi, faturanın toplam tutarı, vergi tutarı ve ilgili vergi göstergesi belirtilir. Bununla birlikte, faturada birden fazla vergi göstergesi varsa, vergi alanlarını boş bırakın. Döviz kuru için, bir sonraki adıma bakın.
![]() |
FB70 Müşteri Faturası Girişleri Diğer Sekmeler |
- Başlık bilgilerinin Ödeme sekmesinde (6), müşteri satır kaleminin ödeme ayrıntılarını belirtebilirsiniz. Genel olarak, en azından vade tarihini hesaplamak için gereken bilgileri belirtmeniz gerekir.
- Başlık bilgilerinin Ayrıntılar sekmesinde (7), yalnızca müşterinin satır kalemlerinde uygulanan, ihtar blokajı veya tayin gibi ek bilgileri belirtebilirsiniz. Diğer satır kalemleri için aynı bilgiler, başlık bilgilerinin altındaki satırlara girilmelidir.
- Başlık bilgilerinin Vergi sekmesinde (8), farklı vergi kodları için vergi tutarları girilebilir.
- Başlık bilgilerinin Ulusal Para Birimi (9) sekmesinde, sistemin döviz kurunu otomatik olarak hesaplamasını isterseniz herhangi birşey yapmanıza gerek yoktur. Belirli bir çeviri tarihi (kayıt tarihinden farklı) veya belirli bir döviz kuru girmek istiyorsanız bu bölümü kullanın.
- Başlık ve müşteri verilerinin altında, her bir satır kalemi için müşteri kaleminden farklı olan bilgiler girilir (10). Bu kalemlerin tümü yalnızca ana hesapları kullanabilir ve borç için 40, alacak için 50 kayıt anahtarlarıyla kaydedilir. F-02/F-22 için geçerli olan tüm unsurlar burada da geçerlidir, ancak gereken bilgileri ekranın etrafında konumlandırılmış alanlarda değil, tek bir satırda girersiniz. Kayıt anahtarını direk olarak belirtemezsiniz, yalnızca kaydın borç veya alacak olduğunu belirtirsiniz. Bununla birlikte, arka planda, 40 (borç) ve 50 (alacak) kayıt anahtarları ilgili alan durum kurallarıyla çalışır.
![]() |
FB70 Müşteri Faturası Girişleri Satır Kalemleri |
Varyant Oluşturma ve Hesap Tayin Örnekleri
Her bir satır kalemi için, olası tüm alanlar görüntülenir. Muhasebe modelinizde standart ekrandaki düzinelerce alan ile çalışmanız muhasebecileriniz için verimli olmadığından muhtemelen satır kalemlerinde birkaç alana izin verilir. En sık yapılan kayıt türleri için ekran varyantlarını oluşturmanızı öneririz. Yalnızca gerekli alanlarla ekran varyantları oluşturulduktan sonra, her muhasebeci Düzenle - Giriş varyantı - Giriş varyantını seç menüsünü kullanarak uygun olanı seçebilir.- [message]
- FB70 İşlemi İçin Ekran Varyantları
- FB50 ve FB60 işlemleri için tanımladığınız ekran varyantları, FB70 işlemi için de geçerlidir (bunun tersi de geçerlidir).
Sık sık yinelenen verilerle kayıtlar yapmanız gerekiyorsa, hesap tayin örneklerini kullanabilirsiniz. Ekran varyantlarının ve hesap tayin örneklerinin bakımının nasıl olacağını anlamak için Ana Hesap Belgesi Girişi (FB50) konusundaki açıklamalara bakabilirsiniz. FB50 işlemi için yapılan tüm açıklamalar FB70 işlemi için de geçerlidir.
Aşağıdaki örnekte, FB70 işleminin nasıl yürütüleceği 9 adımda gösterilmiştir:
- [tab]
YORUM