Müşteri ana verisi yaratmak için aşağıdaki iki menü yolunu kullanabilirsiniz: Mali işler - Mali muhasebe - Müşteriler - Ana veriler -...
Müşteri ana verisi yaratmak için aşağıdaki iki menü yolunu kullanabilirsiniz:
Müşteri ana kaydının şirket kodu bölümünde bulunan en önemli alanlar, aşağıdaki sekmelerde gruplandırılmıştır. Hesap yönetimi, Ödeme işlemleri ve Yazışma.
- Mali işler - Mali muhasebe - Müşteriler - Ana veriler - Yarat (FD01) menü yolunu izleyerek;
- Yalnızca genel verileri olan bir müşteri yaratabilirsiniz. Bunun için ilk ekranda, hesap grubunu ve müşteri numarasını (yalnızca harici bir numara aralığına aitse) belirtin. Şirket kodunu boş bırakın.
- Hem genel hem de şirket kodu verilerine sahip bir müşteri yaratabilirsiniz. Bunun için ilk ekranda, hesap grubunu, müşteri numarasını (yalnızca harici bir numara aralığına aitse) ve şirket kodunu belirtin.
- Zaten varolan bir müşterinin şirket kodu verilerini yaratabilirsiniz. Bunun için ilk ekranda müşteri numarasını ve şirket kodunu belirtin.
- Mali işler - Mali muhasebe - Müşteriler - Ana veriler - Merkezi bakım - Yarat (XD01) menü yolunda FD01 işlem kodundaki tüm seçenekler yine mevcuttur. Satış Organizasyonu, Dağıtım Kanalı ve Bölüm alanlarını boş bırakın. Buna ek olarak, aşağıdakileri de oluşturabilirsiniz:
- Genel veriler ve satış ve dağıtım alanı verileri olan bir müşteri yaratabilirsiniz. Bunun için ilk ekranda, hesap grubunu, müşteri numarasını (yalnızca harici bir numara aralığına aitse) ve satış ve dağıtım alanı verilerini belirtin. Şirket kodunu boş bırakın.
- Genel veriler, şirket kodu verileri, satış ve dağıtım alanı verileri olan bir müşteri yaratabilirsiniz. Bunun için ilk ekranda, hesap grubunu, müşteri numarasını (yalnızca harici bir numara aralığına aitse), satış ve dağıtım alanı verilerini ve şirket kodunu belirtin.
Satış ve dağıtım alanı, aşağıdaki Satış ve Dağıtım organizasyon birimlerinin birleşimidir: Satış organizasyonu, dağıtım kanalı ve bölüm. Satış ve dağıtım alanı düzeyinde müşteri verilerini güncellemek için gerekli olan yapılandırma, SD danışmanlarının sorumluluğundadır.
- [message]
- Müşteri Yaratma: Hesap Grubu Kodu
- Yeni bir müşteri yaratırken önce bir hesap grubu seçmeniz gerekir. Bunu hesap grubu kodundan yapabilirsiniz, ancak yalnızca hesap grubunun açıklamasını görüyor ve dört basamaklı kodu görmüyor olabilirsiniz. Bu bir hata değildir; ve herhangi bir ekran veya işlemden şu şekilde değiştirilebilir: Yerel düzeni ayarla - Seçenekler - Etkileşim tasarımı - Görselleştirme 1 menü yolu izlendikten sonra Kontroller bölümünde Açılan listeler içinde anahtarları görüntüle onay kutucuğu işaretlenir. Bir dahaki sefer bir müşteri oluşturduğunuzda, sistem her zaman dört haneli anahtaları hesap grubu açıklamasıyla birlikte görüntüler. Kayıtların açıklama yerine anahtara göre sıralanmasını isterseniz, Açılır listelerde anahtara göre sırala onay kutucuğunu işaretleyin. Detaylı bilgi için Açılan Listeler İçinde Anahtara Göre Sıralama bölümüne bakınız.
Bir sonraki bölümde müşteri ana verilerinin, genel veriler ve şirket kodu verileri düzeylerinde bakımı anlatılacaktır.
[post_ads_2]
Genel Veriler Düzeyindeki Bilgiler
Genel veriler, adresler, banka hesapları ve muhatap şirket (müşteri şirketler arası ise) gibi tüm şirket kodları için geçerli müşteri bilgilerini saklar. Genel veriler düzeyindeki sekmeler; adres, denetim verileri ve ödeme işlemleridir. Bu sekmelerin her biri bir sonraki bölümde anlatılacaktır.
- [tab]
- ---Adres---
- Bir müşterinin adres verisini güncellerken aşağıdakilere dikkat edin.
Müşteri Adres Bilgileri
√ Posta kodu ülke uyarlamalarında tanımladığınız ülkeye özgü kurallara göre kontrol edilebilir.
√ Bölge sadece tanımlandığı ülkeler için geçerlidir; başka bir deyişle, varlığı ülkenin yerel idari teşkilatına bağlıdır.
√ İletişim bölümünde, Dil alanına dikkat edin; belirtilen dilde bir form seçmek için bu alanı okuyan iletişim programları olabilir. Formlar için SE71 işlem kodu kullanılır; SAP Smart Forms için ise SMARTFORMS işlem kodu kullanılır.Müşteri İletişim Bilgileri - ---Denetim Verileri---
- Aşağıda, bu sekmede bulunan en önemli alanlar açıklanmaktadır:
Denetim Verileri
Müşteri için aynı zamanda bir satıcı ana verisi mevcutsa, burada satıcı numarasını belirtebilirsiniz. Satıcı numarası belirlemenin etkileri aşağıdaki gibidir:
1. Müşteriler için açık kalem raporunu çalıştırdığınızda (FBL5N işlemi) bağlı olan satıcının satır kalemelerini de görme seçeneği vardır; seçim ekranının altındaki Satıcı Kalemleri onay kutucuğunu seçin.
2. Müşteriye yapılan referans, ilgili satıcı ana verisinde müşteri alanına sistem tarafından yazılır.
3. Müşteri ana verilerinde, Satıcı İle Mahsuplaşma alanı etkinleştirilebilir (satıcı belirtilmemişse, SAP bu alanı gizler). Bunu yaparsanız, satıcının satır kalemleri otomatik ödeme programında (F110 işlemi) ve manuel denkleştirmede kullanılır.
√ Muhatap Şirket
Müşteri şirketler arası ise, burada şirket/ticaret ortağını belirtin (OX15 işlem kodu ile şirketlerin / ticaret ortaklarının uyarlamasını yapın). Müşteriye kayıt attığınızda, muhatap şirket belgeye otomatik olarak eklenir. Muhatap şirketin belgeyi güncelleme biçimi, belge türü düzeyindeki ayarlara bağlıdır.
√ Vergi Numarası 1 ve Vergi Numarası 2
Bu iki alanın farklı ülkelerde farklı anlamları vardır; ve iki alanın uzunluğu her ülke için kontrol edilebilir (OY17 işlem kodu). Türkiye için bu alanlar sırasıyla müşterinin vergi dairesi ve 10 haneli Vergi Kimlik Numarası olarak kullanılabilir. Vergi Kimlik Numarasının yanında TC Kimlik Numarası da olan müşterilerde TCKN verisi Vergi Numarası 3 alanında takip edilebilir.
√ Mali Adres
Bu alanda, KDV raporlamasında adres ve KDV numarası basılan başka bir müşteriyi belirtebilirsiniz. Bu müşterinin sistemde tanımlı olması gerektiğini unutmayın.
√ KDV Tanıtıcı Numarası
KDV kayıt numarası, Avrupa Birliği genelinde kabul edilen tanımlama numaradır. Genel olarak, ülke ISO koduna (ör. FR) ve yerel vergi kimlik numarasına göre belirlenir. - ---Ödeme İşlemleri---
- Müşteri ana verilerine girdiğiniz esas bilgilerden biri müşteriler için banka bilgileridir. Müşteriler için banka bilgileri aşağıdaki iki durumda gerekli olabilir:
√ Müşteriye bir fatura gönderirken veya otomatik ödeme yaparken.
√ Otomatik ödemeyi kullanarak müşteriye iade faturası için ödeme yapmak istediğinizde (müşteriye kesilen faturalarla denkleştirmek yerine).
Müşteri için birden fazla banka hesabı belirtebilirsiniz. Bunun müşterinin kendi banka hesabı olduğuna dikkat edin; şirketinizin banka hesabı olan ana banka (house bank) hesabıyla karıştırmayın. Her bir banka hesabı için aşağıdaki bilgileri belirtin.
√ Banka Ülkesi ve Banka Anahtarı
Bu iki bilgi, müşterinin ilgili hesabı açtığı şubeyi belirtir. BNKA (Banka ana verileri) tablosunda bu alanların her biri için bir alan bulunmaktadır ve bu alanlar BNKA tablosunun tek anahtar alanlardır. Eğer bu girdiler mevcut değilse, sistem BNKA tablosunda banka yaratmak üzere bir pencere açar. Banka oluşturma konusunda dahili prosedürünüzü kontrol etmenizi öneririz; genel olarak bankalar, doğru adlandırma kuralını güvence altına alan ve her ülkedeki ana kayıtların düzenli olarak güncellenmesini sağlayan belirli bir departman tarafından oluşturulur. (Banka ana verisi yaratma ile ilgili detay bilgi için tıklayınız.)
√ Banka Hesabı
Müşteriye ait banka hesabının numarasıdır. Bu alanı dikkatli ve eksiksiz olarak güncellemeyi unutmayın.
√ Hesap Sahibi
Hesabın sahibi müşterinin kendisi ise bu alanı boş bırakın. Değilse, burada hesap sahibinin adını belirtebilirsiniz. İkinci durumda, ödeme dosyasını oluştururken belirttiğiniz ad kullanılır.
√ Kontrol Anahtarı
Bu alan, banka anahtarı ve banka hesabı arasındaki tutarlılığı kontrol etmek için kullanılır. Bu alan, tüm ülkeler için geçerli değildir (Brezilya, Fransa, İspanya, Portekiz, İtalya) İlgili ülke burada müşterinin ülkesi değil, bankanın ülkesidir.Ödeme İşlemleri
Müşteri için burada birden fazla banka hesabı oluşturursanız, her biri için serbestçe tanımlanmış dört haneli bir kod atayabilirsiniz. Ardından, müşteri kalemlerinde, bu kodlardan birini seçerek banka hesaplarından birini atayabilirsiniz; sonuçta, müşteri kalemi otomatik ödeme sürecinde belirtilen banka ile çalışır. Müşteri kaleminde herhangi bir banka tipi belirtmezseniz, otomatik ödeme, müşteri ana verilerinde listelenen ilk banka hesabını kullanır.
√ IBAN
IBAN düğmesine tıklarsanız, sistem IBAN bilgilerini belirtebileceğiniz yeni bir pencere açar. Sistem, bankanın bulunduğu ülkeye, banka numarasına ve (varsa) kontrol anahtarına dayalı bir IBAN numarası önermektedir. Önerilen IBAN'ı kontrol etmeli ve gerekirse değiştirmelisiniz.
√ Tahsilat Yetkisi
Otomatik ödeme yapmak istiyorsanız, bu alanı tıklayın. Aksi takdirde, otomatik tahsilat için ödeme yöntemi müşteri faturalarını atlar.
Ayrıca, banka bilgileri kullanılacak başka bir müşteri olan alternatif ödeyen belirtmek de mümkündür. Bunun yanında, belge girişi sırasında da alternatif ödeyeni değiştirebilirsiniz, ancak bunun için önce olası alternatif ödeme sahiplerinin bir listesini belirtmeniz ve ardından müşteri kaleminde listeden alternatif ödeyeni seçmeniz gerekir. Ayrıca, şirket kodu düzeyinde bir ödeyen de belirtebilirsiniz ve bunun genel veri düzeyinde belirtilen ödeyen üzerinde önceliği bulunur.
Şirket Kodu Düzeyindeki Bilgiler
Bu seviyede sakladığınız bilgiler her şirket kodu için farklı olabilir. Mevcut bir müşteriyi daha önce yaratmadığınız bir şirket kodunda açmanız gerekiyorsa, müşteri ana kaydını değiştir (FD02 veya XD02) işlemini değil, müşteri ana kaydını oluştur (FD01 ve XD01) işlemlerini kullanmanız gerekir.Müşteri ana kaydının şirket kodu bölümünde bulunan en önemli alanlar, aşağıdaki sekmelerde gruplandırılmıştır. Hesap yönetimi, Ödeme işlemleri ve Yazışma.
- [tab]
- ---Hesap Yönetimi---
- Hesap Yönetimi sekmesinde tutulan temel bilgiler mutabakat hesabıyla ilgilidir. Mutabakat hesabı, müşteriye yapılan tüm kayıtlar için genel muhasebe düzeyinde çalışan muhasebe hesabıdır. Bu kuralın tek istisnası, özel defteri kebir göstergesi ile yapılan müşteri kayıtlarıdır; özel defteri kebir göstergesi ile başka bir muhasebe hesabı çalıştırmak ta mümkündür (bu hesap ta mutabakat hesabı olarak işaretlenmelidir). Müşteri ana verisinde, mutabakat hesabını belirtirken, arama yardımını kullanabilirsiniz. Arama yardımında SAP tüm muhasebe hesaplarını görüntülemez; yalnızca hesap ana verilerinde müşteri mutabakat hesabı olarak işaretlenen hesapları görüntüler.
Hesap Yönetimi Sekmesi Bu sekmede bulunan diğer önemli alanlar şunlardır:
√ Sıralama Anahtarı
Bu alan, müşteriye kayıt atıldığında zaman tayin alanının (BSEG-ZUONR) dolma şeklini belirler; OB16 işlem kodunu kullanarak sıralama anahtarlarını düzenleyebilirsiniz. Tayin alanı, müşteri açık kalemler (BSID) ve denkleşmiş kalemler (BSAD) tablolarındaki bir anahtartır, bu nedenle, satır kalemlerinin hızlı bir şekilde seçilmesi ve sıralanması için kullanılabilir.
√ Merkez
Bu, satır kalemlerinin otomatik olarak gönderildiği başka bir müşteri ana verisidir. Alan boş bırakılırsa satır kalemleri müşteri hesabında oluşturulur. Bir merkez belirlenirse, satır kalemleri Merkez alanında belirtilen müşteri hesabında oluşturulur. Şube bilgisi, satır kalemlerinde BSEG-FILKD (Şube hesap numarası) alanına kaydedilir.
√ Faiz Göstergesi
Müşteri hesabındaki, vade tarihinden sonra ödenen veya ödenmemiş faturalar için faiz hesaplamak istiyorsanız, bir faiz göstergesi belirleyin. Faiz göstergesi faiz hesaplama kurallarını kontrol eder. - ---Ödeme İşlemleri---
- Bu sekmede, ödemelerin müşteriden nasıl toplanacağını ayarlayabilirsiniz. Başlıca alanlar şunlardır:
Ödeme İşlemleri Sekmesi
Bu alan, müşteriye yönelik bir fatura hazırlarken varsayılan bir ödeme koşulu sunar. Satış ve Dağıtım modülünde oluşturulan faturalar, müşteri ana verilerinde satış ve dağıtım alanı düzeyinde tanımlanan ödeme koşullarına öncelik verir. Satış ve dağıtım alanı düzeyinde ödeme koşulu mevcut değilse, şirket kodu düzeyinde belirtilen ödeme koşulunu kullanılır.
√ Ödeme Biçimi
Burada müşteri ana verisi düzeyinde, müşteriye izin verilen ödeme biçimlerini tanımlayabilirsiniz. Senet veya ödeme emri oluşturmak için otomatik ödeme programını çalıştırdığınızda, ön koşullardan birisi, ilgili ödeme yönteminin faturada veya müşteri ana verisinde belirtilmiş olmasıdır.
√ Ödeme Blokajı
Bu gösterge işaretlenirse, müşterinin açık kalemleri otomatik ödeme programında kullanılmaz.
√ Alternatif Ödeyen
Alternatif bir ödeyen belirlerseniz, F110 işlem kodu ile otomatik ödeme programını yürüttüğünüzde, sistem alternatif ödeyenin banka bilgilerini kullanır (yani, başka bir müşteri). Burada belirtilen alternatif ödeyen, genel veri düzeyinde belirtilen alternatif ödeyene göre önceliklidir.
√ Ana Banka
Otomatik ödeme uyarlamasında (FBZP işlemi), ana banka seçimi için kurallar tanımlanır. Bununla birlikte, belirli bir müşterinin açık kalemlerini, burada yaptığınız uyarlama aracılığıyla belirli bir ana bankada toplanmaya zorlayabilirsiniz.
√ Münferit Ödeme
Bu gösterge, eğer seçilirse, müşteri açık kalemlerinin otomatik ödemelerde gruplandırılmadığı anlamına gelir; her bir fatura bir ödeme emri oluşturur. - ---Yazışma---
- Yazışma sekmesinde, müşteriyle otomatik olarak yazışma yapmak için gerekli bilgileri belirtebilirsiniz.
Yazışma Sekmesi
√ İhtar Prosedürü:
İhtar prosedürü ihtar kurallarını belirler (ihtar düzeyi, ihtar giderleri, tolerans günleri, vb.). Bir müşteri için ihtar prosedürü atanmamışsa, bu müşteri F150 ihtar yürütümü işlemi tarafından dikkate alınmaz.
√ İhtar Blokajı
Burada bir ihtar blokajı ayarlayarak, müşteri için ihtar sürecinin çalışmasını geçici olarak engelleyebilirsiniz. Bunun yanında, ihtar blokajı tek bir açık kalem düzeyinde de ayarlanabilir.
√ İhtar Alıcısı
Burada, ihtar sürecinde ana müşteri yerine adres verilerinin kullanılması gereken bir müşteri belirleyebilirsiniz.
√ (Son) İhtar Tarihi
Genel olarak, bu alan ihtar programı tarafından otomatik olarak ayarlanır ve manuel olarak değiştirilmemelidir.
√ İhtar Sorumlusu
Sıklıkla, farklı müşterilerin gruplarının, tahsilatların takibi amacıyla, farklı çalışanların sorumluluğunda olması halinde olur. Burada müşteriyi bir muhasebe sorumlusu ile ilişkilendirebilirsiniz.
Bu şekilde, ihtar yürütüm işlemi sadece bir veya daha fazla muhasebe sorumlusuna ait müşterileri seçebilir, ve gönderen bilgilerinde muhasebe sorumlusunun bilgileri kullanılabilir (muhasebe sorumlusu bir SAP kullanıcısına bağlıysa).
Yazışma alanında, ihtar mektupları haricindeki yazışmalarla ilgili ayrıntıları belirtebilirsiniz. Bu bilgi genellikle müşterilere gönderdiğiniz yazışma türlerindeki alanları doldurmak için, SE71 işlem kodunu kullanarak oluşturduğunuz SAPscript'lerde veya SMARTFORMS işlem kodunu kullanılarak oluşturduğunuz SAP Smart Form'larda kullanılır.
YORUM