Satıcı ana verisi yaratmak için; Mali işler - Mali muhasebe - Satıcılar - Ana veriler - Yarat (FK01) menü yolu izlenir. Alternati...
Alternatif olarak, genel verileri ve şirket kodu verilerini ayrı ayrı da girebilirsiniz. Bununla birlikte, satıcıya ait satınalma verileri yalnızca satıcı merkezi olarak tanımlandığında (XK01) girilebilir veya görüntülenebilir. Müşteri ana verisinin bakımından (FD01) farklı olarak, sistem pop-up penceresi açmaz ve sizi doğrudan başlangıç ekranına yönlendirir. Burada, satıcı numarasını (yalnızca harici bir numara aralığına aitse) ve şirket kodunu girebilirsiniz. Satıcı ana verisi oluştururken, hesap grubunu da belirtmeniz gerekir. Hesap grubu satıcı numarasının dahili veya harici olarak atandığını kontrol eder.
![]() |
Satıcı Ana Verisi Oluşturma: Başlangıç Ekranı |
Genel Veriler Düzeyindeki Bilgiler
- [tab]
- ---Adres---
-
SAP sistemindeki raporlar ve yazışmalar bu adres verisini kullanır. Rapora bağlı olarak, yazışmanın adresinde ve selamlama kısmında veya rapor listelerinde görünür.√ Arama DizilimiBu alanda, satıcı kodu ile birlikte ana verileri aramak için kullanılan herhangi bir metin, rakam vs. girebilirsiniz. Alanın düzgün bir şekilde doldurulduğundan emin olmak için kurallar belirtmeniz önerilir. Standart satıcı kodları için bu alan, ana verileri en hızlı arayabileceğiniz birincil anahtardır.√ Dil (İletişim)Burada yazışmaların yazıldığı dil tanımlanır.
- ---Denetim---
-
Çalıştığınız firmanın hem satıcınız hem de müşteriniz olması durumunda, sisteme alacakları ve borçları otomatik olarak denkleştirme (otomatik ödeme programı veya ihtar) seçeneği sunulur. Bu durumda, satıcı ana verisinde müşterinin numarasını girmeniz gerekir, bunun tersi de mümkündür. Bu alanlar doldurulursa, sistem, ödeme işlemleri: muhasebe ekranında mahsuplaştırma alanını görüntüler. Bu alan işaretlenmeden mahsuplaştırma mümkün değildir. Aşağıdaki şekilde gösterilen örnekte satıcı aynı zamanda bir müşteridir. Burada, 1000 nolu müşteri ile bağlantı kurulmuş ve bunu takiben mahsuplaştırma seçilmiştir. Bu seçim özellikle otomatik ödeme işlemlerini etkiler.
- ---Ödeme İşlemleri---
-
Otomatik ödeme programının bir satıcıya ödeme işlemini yürütebilmesi için, satıcıya ait banka bilgilerini girmeniz gerekir.√ Alternatif AlacaklıBuraya bir satıcı numarası girerseniz, tüm ödemeler bu satıcının banka bilgileriyle yapılır (banka havaleleri, otomatik ödemeler, alacak dekontları). Bu alan genel verilerde, şirket kodu verilerinde ve belge düzeyinde bulunur. İşleyişte daha detaylı olan tanımlama geçerlidir. Bu nedenle geçerlilik sıralaması belge düzeyi, şirket kodu verileri ve genel veriler şeklindedir.√ (Muhatap) Banka TipiSatıcı ana verisinde birden fazla banka tanımlarsanız, tanımladığınız bu banka bilgilerini herhangi bir dört haneli kısaltmayla ayırt edebilirsiniz (muhatap banka tipi). Satıcının belirli bankasını kullanarak açık bir kalemi ödemek isterseniz, satır kaleminde banka ile ilgili kısaltmayı belirtmeniz gerekir. Bu durumda, SAP sisteminin ödeme programı satıcının belirtilen banka detaylarını kontrol eder.√ IBANÇoğu durumda, IBAN'ı banka anahtarından ve hesap numarasından tespit edebilirsiniz. Bu prosedür her zaman kusursuz çalışmadığı için sistemin tespit ettiği IBAN'ı mutlaka kontrol etmeniz gerekir.
[post_ads_2]
Şirket Kodu Düzeyindeki Bilgiler
Ödeme işlemleri sekmesinden sonra, sistem satıcı ana verisinin şirket kodu düzeyindeki bilgilerinin bakımı için önce hesap yönetimi verilerine yönlendirir.
- [tab]
- ---Hesap Yönetimi Muhasebe---
Satıcı Ana Verisi Oluşturma - Hesap Yönetimi (Muhasebe)
Satıcı yardımcı defterine yapılan her bir kayıt, defteri kebirde otomatik olarak bir girdi oluşturur. Bu entegrasyon, mutabakat hesabıyla sağlanmaktadır. Mutabakat hesabının ana verisindeki alan durumu grubu, belge girişi sırasındaki ekran düzenini belirler. Satıcıya ait kalemler mutabakat hesabının para birimi cinsinden yönetilir.
√ Sıralama Anahtarı
Sıralama anahtarları satır kalemlerini görüntülemek için kullanılır. SAP sistemi, münferit kalem görüntülerini genellikle tayin alanının içeriğine göre sıralar. Sıralama anahtarı, başka bir kaynaktan gelen bir değerle doldurulmuyor ise, tayin alanının belge girişi sırasında otomatik olarak hangi veri ile doldurulacağını kontrol eder.
sdfsdfsdfsdfsdf
√ Yetki Grubu
Bu alanda, satıcı hesabında kimin görüntüleme veya değişiklik yetkisine sahip olduğunu belirtebilirsiniz.- ---Ödeme İşlemleri Muhasebe---
Satıcı Ana Verisi Oluşturma - Ödeme İşlemleri (Muhasebe)
Bu anahtar siparişler, satınalma siparişleri ve faturalar için kullanılır ve ihtar/ödeme işlemleri hakkında bilgi sağlar. Burada girilen değer, belge girişinde varsayılan değer olarak kullanılır.
√ Tolerans Grubu
Ticari işlemlerin yürütülmesi sırasında muhasebe çalışanlarınıza farklı haklar vermek için, onları tolerans gruplarına atayabilirsiniz. Nakit iskontolarının verilmesi ve ödeme farklılıklarının ele alınması için her bir tolerans grubunda kriterler belirtirsiniz. Bu girdi, ihtar ve ödeme işlemlerini etkiler. Manuel kapatma sürecinde, ödeme farklılıkları, sistem tarafından tanımlanan toleransa kadar kabul edilir ve kalemler kapatılır.
√ Çift Fatura Kontrolü
Bu alanı işaretlerseniz, sistem, bu satıcıya bir belge girildiğinde, faturanın veya alacak dekontunun daha önce girilmiş olup olmadığını kontrol eder. Bu denetim, kullanıcıların faturaları veya alacak dekontlarını yanlışlıkla iki kez girmesini önler. Belge başlık alanındaki referans alanının içeriğine bağlı olarak, sistem SAP sisteminde aşağıdaki içeriğe karşılık gelen bir belge olup olmadığını denetler:
1. Belge başlığındaki referans alanı boşsa; SAP sisteminde şirket kodu, satıcı, para birimi, belge tarihi ve belge para birimindeki miktar alanlarında aynı değerleri içeren bir belge olmalıdır.
2. Aksi takdirde şirket kodu, satıcı, para birimi, belge tarihi ve referans numarası aynı olmalıdır.
√ Ödeme Biçimleri
Burada, otomatik ödeme programı kullanılıyorsa, bu satıcı için izin verilen ödeme yöntemlerini bulabilirsiniz.
√ Ödeme Blokajı
Bu alandaki bir giriş, satıcıya yapılacak ödeme işlemlerinine blokaj oluşturulmasına neden olur. Blokaj ana veride veya belgede girilebilir ve her ikisi de otomatik ödeme programında etkilidir. Blokaj ana veride girilmişse, bu satıcının açık kalemleri istisna listesine aktarılır. Blokaj nedeni olarak * (asterisk) seçilmesi, sistemin satıcı açık kalemlerinin tamamını yoksaymasına neden olurken; + (artı) seçilmesi ise, sistemin belgede herhangi bir ödeme yönteminin açıkça belirtilmediği açık kalemleri yoksaymasına neden olur.
√ Münferit Ödeme
Bu onay kutusu, satıcının açık kalemlerinin ayrı ayrı ödenip ödenmeyeceğini belirler. Bu, birden çok açık kalemin tek bir ödeme işlemiyle denkleştirilmesini önler.- ---Yazışma---
- Satıcılar için de ihtar prosedürü çalıştırabilirsiniz. Satıcı için ihtar işlemi, özellikle borçlar alacaklardan düşükse işe yarar.
Satıcı Ana Verisi Oluşturma - Yazışma (Muhasebe)
Bu satıcının otomatik ihtar prosedürünün içinde olması gerekiyorsa, burada bir ihtar prosedürü tanımlamalısınız. Girilen değer, belge girişi için varsayılan değer olarak kullanılır.
√ İhtar Blokajı
Bu alanı seçerseniz, bu satıcı otomatik ihtar programının ihtar prosedürene dahil edilmez.
√ İhtar Düzeyi
Bu alan genellikle ihtar programı tarafından ayarlanır. İstisnai durumlarda, ihtar düzeyini manuel olarak değiştirebilirsiniz. İhtar düzeyi bir sonraki ihtar çalıştırmasını etkiler. İhtar düzeyi 0 ise, sistem gecikmiş günleri hesaplamak için belirtilen minimum süreyi kullanır; diğer tüm ihtar düzeyleri için sistem toleranslı günleri kullanır.
√ İhtar Sorumlusu
Belirtilen isim, ihtar uyarıları üzerine basılır. İhtar sorumlusunun muhasebe çalışanı ile aynı kişi olması gerekmez.
√ Muhasebe Çalışanı
Tanımlanan kimliğe karşılık gelen isim, satıcıya gönderilen tüm yazışma belgelerinde görünür. Ayrıca, ihtar sorumlusu alanı boşsa, ihtar uyarılarının da üzerine basılır.
Satıcı Ana Verisi Oluşturmadan önce yerine getirilmesi gereken uyarlama adımları ise şunlardır (Video için ilgili başlığı tıklayınız)
YORUM