Ana hesaplar, defteri kebir muhasebesindeki ana verilerin başında gelir. Hesaplarının doğru bir şekilde uyarlanması, hem muhasebe d...
Ana hesaplar, defteri kebir muhasebesindeki ana verilerin başında gelir. Hesaplarının doğru bir şekilde uyarlanması, hem muhasebe defterindeki kayıtların doğru şekilde işleyişi hem de muhasebe ile Satış ve Dağıtım (SD) ve Malzeme Yönetimi (MM) gibi diğer modüller arasındaki entegrasyon için birincil önemdedir.
Ana hesap oluşturma kavramı, genel muhasebe hesaplarını yaratmak ve değiştirmek için kullanılan işlevleri kapsar. Ana hesap oluşturmak için Mali işler - Mali muhasebe - Defteri kebir - Ana veriler - Ana hesaplar - Münferit işleme - Merkezi (FS00) menü yolu izlenir.
Hesap planı verileri ise sistemde SKA1-Ana hesap ana verileri (hesap planı) tablosunda saklanır. Ayrıca FSP0 - Hesap planında ve FSS0 - Şirket kodunda ana hesap oluşturma işlem kodları da mevcuttur.
FS00 ekranında oluşturulmak istenilen hesap kodu ve bu hesabın kullanılacağı şirket kodu girildikten sonra Ana Hesap - Yarat tıklanır. Ana hesap ana verilerinin alanları dört sekmede gruplanır; şimdi bu sekmelerin her birindeki başlıca alanları inceleyelim:
[post_ads_2]
- [tab]
- Tip/Tanım
- Yeni bir ana hesap oluşturduğunuzda, öncelikle bilgileri hesap planı seviyesinde Tip/Tanım sekmesinde tanımlamanız gerekir. Burada yer alan bilgiler, şirket kodunun ait olduğu hesap planını kullanan tüm şirket kodları için geçerlidir. Bu sekme her zaman aynıdır; başka bir deyişle, genel muhasebe hesabının hesap planı bilgilerini yönetirken gördüğünüz bilgiler alan durumuna bağlı değildir.Aşağıda, hesap planı seviyesinde yer alan başlıca alanların kısa bir açıklaması verilmektedir.
> Hesap Grubu (1)
Hesap grubu, hesap numarası için izin verilen aralığı tanımlar. Hesap grupları hakkında detaylı bilgi için Hesap Gruplarının Tanımlanması başlığına bakınız.
> Gelir Tablosu Hesabı (2)
Hesap bir gelir tablosu hesabıysa, bu gösterge işaretlenir.
> Bilanço Hesabı (3)
Hesap bir bilanço hesabı ise bu gösterge işaretlenir ve gelir tablosu hesabı boş bırakılır.
> Kısa Metin, Ana Hesap Uzun Metni (4)
Defteri Kebir hesabının metinlerini belirtin. Burada yazdığınız metnin (oturum açma dilinde değil) hesap planında belirtilen uyarlama dilinde güncellendiğini unutmayın. Sistem diğer dilleri de kullanıyorsa, çeviriyi Anahtar Sözcük/Çeviri sekmesinden yapın.
Tip/Tanım Sekmesi
Hesabın grubunuzun belirli bir şirketi ile kullanılacağı durumlarda bir muhatap şirket belirtin. Örneğin, hesap "AAAA şirketi stokları" tanımına sahipse AAAA şirketine karşılık gelen muhatap şirketi belirtin. Sonuç olarak, muhatap şirket otomatik olarak defteri kebir hesabından muhasebe kaydına kopyalanır. (Bununla birlikte, hesaptaki muhatap şirket bilgisinin belgeye nasıl kopyalandığını öğrenmek için belge türü yapılandırması ile ilgili alanları da okumanız gerekir.)
> Grup Hesap Numarası (6)
Hesap planı bir grup hesabına atanırsa, burada belirtebilirsiniz. - Denetim Verileri
- Aşağıdaki şekil, muhasebe hesap ana verilerinin Denetim Verileri sekmesindeki alanların içeriğinin bir örneğini göstermektedir. Aşağıdaki listede ise, en önemli alanların kısa açıklamaları mevcuttur:
Denetim Verileri Sekmesi
Şirket kodu para birimini girerseniz (T001-WAERS alanı), hesap herhangi bir para biriminde kaydedilebilir. Başka bir para birimi belirtirseniz, yalnızca belirtilen para biriminde kayıt yapabilirsiniz (örneğin, döviz cinsinden bir banka hesabı veya yabancı para cinsinden bir kredi olabilir).
> Yalnız UP Cinsinden Bakiye (2)Bu göstergeyi seçerseniz, sistem hesabın toplam verilerini (işlem rakamları) döviz cinsinden güncellemez. Aşağıdakileri yapmanızı öneririz:√ Hesabın bakiyesini yeniden değerlendirmeniz gerekiyorsa göstergeyi işaretlemeyin.√ Özellikle MG/FG hesabı için her zaman işaretleyin, genel olarak ise farklı para birimlerinde kaydedilen ve yerel para biriminde denkleştirilen hesaplar için göstergeyi işaretleyin.
> Vergi Bilgileri (3)
Vergi kodu (BSEG-MWSKZ alanı) alan durumunun uyarlamalarına dahil değildir; bunun yerine, alanın görünmesinin gerekip gerekmediğini ya da zorunlu olup olmadığını genel muhasebe hesap ana verilerinde kararlaştırırsınız. Vergi kategorisi alanı için aşağıdaki seçenekleriniz vardır:
√ Alanı boş bırakın: Vergi kodu, satır kalemlerinde gizlenir.
√ * : Vergi kodu ekranda görüntülenir ve herhangi bir değere izin verilir.
√ + : Yalnız hesaplanan KDV kullanılabilir. Bu vergi kategorisiyle, yalnızca hesaplanan KDV olarak sınıflandırılan vergi kodlarına sahip hesaplara kayıt yapabilirsiniz (T007A tablosunda MWART alanı).
√ - : Yalnızca indirilecek KDV kabul ediliyor. Bu vergi kategorisiyle, yalnızca indirilecek KDV olarak sınıflandırılan vergi kodlarına sahip hesaplara kayıt yapabilirsiniz (T007A tablosunda MWART alanı).
√ > : Hesaplanan KDV hesabı. Yerel makamlar için yapılan borç (debit) kayıtları bu muhasebe hesabına kaydedilir.
√ < : İndirilecek KDV hesabı. Yerel makamlar için yapılan alacak (credit) kayıtları bu muhasebe hesabına kaydedilir.
√ Belirli bir vergi kodu: Hesaba yalnızca belirli vergi kodu ile kayıt atılabilir.
> Vergi Göstergesi Zorunlu Değil (3)
Vergi kategorisi alanını boş bırakmadıysanız, vergi kodu belgede görüntülenir. Bu göstergeyi işaretlerseniz, vergi göstergesi isteğe bağlıdır; aksi takdirde zorunludur.
> Hesap Türü İçin Mutabakat Hesap (4)
Bu alanda mutabakat hesabını belirtirsiniz. Bu durumda, hesaba doğrudan kayıt yapılamaz, ancak alt defter hesapları aracılığıyla kayıt yapılabilir. Aşağıdaki seçenekler mevcuttur:
√ Duran Varlıklar: Duran varlık ile muhasebe hesabı arasındaki bağlantı, hesap belirleme (ANLA-KTOGR alanı) yoluyla yapılır.
√ Satıcı: Her bir satıcı, ana verisinde bir mutabakat hesabına atanır (LFB1-AKONT alanı).
√ Müşteri: Her bir müşteri, ana verisinde bir mutabakat hesabına atanır (KNB1-AKONT).
> Alternatif Hesap Numarası (5)
Burada, muhasebe hesabını şirket koduna atanan alternatif hesap planından seçilen alternatif bir hesaba atayabilirsiniz (T001-KTOP2 alanı).
> Açık Kalem Yönetimi (6)
Bu gösterge seçilirse, hesabı açık kalem bazında yönetebilirsiniz; her kalemin iki olası durumu vardır: açık (BSIS tablosunda saklanır) veya kapalı (BSAS tablosunda saklanır).
> Münferit Kalem Görüntüsü (7)
Bu göstergeyi seçerseniz, satır kalemleri BSIS tablosunda saklanır (ve açık kalem bazında yönetiliyorsa BSAS tablosunda). Hesap münferit kalem görüntüsü temelinde yönetilirse, FBL3N raporunu çalıştırabilirsiniz. Bu rapor sadece BSIS/BSAS tablolarındaki verileri okunmakta, BSEG tablosundan veri okumamaktadır. Genel muhasebe hesaplarının ayarlarına bakılmaksızın tüm satır kalemleri BSEG tablosunda saklanır; bu nedenle BSEG'den veri okunursa performans düşük olur.
> Sralama Anahtarı (8)
Burada, belgeyi kaydettiğinizde tayin alanın otomatik olarak nasıl doldurulacağını tanımlarsınız. Kurallar, uyarlama işlemleri ile yönetilen sıralama anahtarı göstergesinde bulunur (OB16).
Not
Bir hesap, hesap planı seviyesinde oluşturulduğunda ve bu hesabı bir şirket kodunda kullanmak istiyorsanız, şirket kodu bölümünü yarattığınız için Değiştir işlemini değil Yarat işlemini kullanın. - Giriş/Banka/Faiz
- Aşağıdaki şekil, muhasebe hesap ana verilerinin Giriş/Banka/Faiz sekmesindeki alanların içeriğinin bir örneğini göstermektedir. Aşağıdaki listede ise, en önemli alanların kısa açıklamaları mevcuttur:
Giriş/Banka/Faiz Sekmesi > Alan Durum Grubu (1)
Bu alan, kayıt anahtarıyla birlikte, belgedeki satır kalemlerinde hangi alanların gizli, isteğe bağlı veya zorunlu olduğunu belirtir.
> Yalnızca Otomatik Kaydedilebilir (2)
Seçilirse, bu hesaba yalnızca otomatik hesap belirleme aracıyla kayıt yapabilirsiniz (Örneğin T030 veya T030H tablolarındaki uyarlamalara dayanan). Bu bağlamda, toplu girdi (batch-input) veya IDocs'tan gelen gönderilerin otomatik kayıt sayılmadığına dikkat edin.> Otomatik Kayıtlara Ek Hesap Tayini (3)
Bu hesaba yapılan otomatik kayıtlarda manuel değişikliklere izin vermek istiyorsanız bu göstergeyi seçin (Örneğin, KDV, banka ücretleri veya kur farkları). Örneğin, masraf yerini manuel olarak eklemek istediğinizde bu göstergeyi kullanabilirsiniz.
> Ana Banka ve Hesap Tanıtıcısı (4)
Muhasebe hesabı bir banka hesabı ise, burada uygun ana banka ve ana bankaya ait hesap numarası girilir.
> Faiz Göstergesi (5)
Hesap, FINT işlem kodu ile faiz hesaplamalarına tabi ise uyarlamada tanımladığınız faiz göstergesi bu alana girilir. Bunun, mutabakat hesabı olmayan bilanço hesapları için geçerli olduğunu unutmayın; müşteriler için faiz göstergesi bağlı olan mutabakat hesabının ana verisinde değil doğrudan müşteri ana verisinde belirtilir. - Anahtar Sözcük/Çeviri
- Muhasebe hesap ana verilerinin Tip/Tanım sekmesinde belirttiğiniz açıklama, otomatik olarak OB13 işlem kodundan hesap planı için tanımladığınız dile atanır (T004-DSPRA alanı). Eğer kullanıcı sistemde farklı bir dilde oturum açarsa, hesapta açıklama alanını boş görür. Hesabı başka bir dile tercüme etmek için, muhasebe hesap ana verilerinde, Anahtar Sözcük/Çeviri sekmesinde gerekli çevirileri gerçekleştirin.
Anahtar Sözcük/Çeviri Sekmesi Genel Muhasebe Hesabı Çevirisiyle İlgili Uyarı
Sistem birçok dilde kullanılıyorsa, her kullanıcı ilgili muhasebe hesabını oturum açma dilinde tercüme edilen açıklamaya dayalı olarak kullanacaktır. Bu nedenle, tercümelerin dikkatle yürütülmesi son derece önemlidir, böylece her bir ülkedeki her kullanıcı hesabı aynı şekilde ve aynı muhasebe olayında kullanacaktır. Dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmeyen çeviriler, hesabın kullanımının yanlış anlaşılmasına neden olabilir ve bu nedenle konsolidasyon verilerinin homojenliğini bozabilir.
YORUM