Domain’in Kontrol Edilmesi ve Etkinleştirilmesi Bu örnekte, sabit değerler veya değer tablolarının girilmesini işlemeyeceğiz, ancak bun...
Domain’in Kontrol Edilmesi ve Etkinleştirilmesi
Bu örnekte, sabit değerler veya değer tablolarının girilmesini işlemeyeceğiz, ancak bunun yerine domainin kaydedilmesine odaklanacağız. Güvenle devam etmek ve biçimsel hataları önlemek için, bir sonraki adımda domain'i kontrol edin. Bunun için Domain • Check • Check menüsünü (Şekil 1) kullanabilir, Ctrl+F2 tuşuna veya Check tuşuna basabilirsiniz. Eğer şanslıysanız, sistem herhangi bir tutarsızlık bulunmadığını bildirir. ("No inconsistencies found") Daha sonra domain'i etkinleştirebilirsiniz.
ABAP ile ilgili yayınlar birbirlerini takip eden konular içerir. Tüm ABAP yayınlarının listesine ulaşmak için tıklayınız.
Şekil 1. Domain'in Kontrol Edilmesi |
Domain hala "New" statüsündedir. (Şekil 2) Bu domain'i aktif bir veri öğesinde kullanabilmeniz için active statüsünde olmalıdır; domaini etkinleştirdiğinizde active hale geçecektir. Domain • Activate menüsünü, Ctrl+F3 tuşunu veya Activate tuşunu kullanın.
Şekil 2. Domain'in Etkinleştirilmesi |
Aşağıdaki diyalog penceresi mevcutta aktif olmayan nesneleri görüntüler; domain vurgulanmıştır. (Şekil 3) (Table : TABL, Domain : DOMA, Data Element : DTEL) Gerekirse, aktif olmayan diğer nesneleri ayrıca seçebilir ve etkinleştirebilirsiniz. Fakat, bu nesneler üzerinde çalışma henüz bitirilmiş değilse gereksiz risklerden kaçınmalı ve sadece istenen domaini aktif hale getirmelisiniz.
Şekil 3. Nesnelerin Etkinleştirilmesi |
Sağ alt taraftaki ONAY tuşu ile seçiminizi onaylayın. Durum satırı "Object(s) activated" mesajı ile nesnenin etkinleştirildiğini size bildirir. İkinci bir kontrol için domain'in durumunu tekrar görüntüleyin ve active olarak ayarlanmış olduğundan emin olun (Şekil 4). Domain artık sistem genelinde kullanılabilir. Domain ile ilgili bakım ekranından çıkmak ve veri öğesi ekranına dönmek için (F3) tuşuna basın.
Şekil 4. Etkinleştirilmiş Domain |
Veri Öğesinin Kontrol Edilmesi ve Etkinleştirilmesi
Bir veri öğesini etkinleştirmeden önce, yine bir tutarlılık kontrolü yapmanız gerekmektedir. Yine, menü yoluyla, tuş kombinasyonu ile veya CHECK tuşu ile işlemi gerçekleştirebilirsiniz (Şekil 5) İdeal durumda, her şey doğrudur ve data element'i aktive etmeye devam edebilirsiniz.
Şekil 5. Veri Öğesinin Kontrol Edilmesi |
Buradaki etkinleştirme işlemi domain için yapılan çalışmalara benzer. Veri öğesini menü veya düğmeyi kullanarak etkinleştirin, sonraki pencerede işleminizi onaylayın ve daha sonra veri öğesinin etkinleştirme durumuna veya durum satırındaki bildirime bakarak aktivasyonun başarısını kontrol edin. Sonra tablo alanlarını düzenlemeye geri dönmek için F3 tuşunu kullanın.
Tabloda veri kayıtlarını anlamlı bir şekilde saklamak için, örneğimizdeki tabloyu ek alanlar ile genişletmemiz gerekir. Örnek tabloya hangi alanları ekleyeceğinize kendiniz karar verebilirsiniz. Burada sadece alıştırma yapıyorsunuz. Bizim ihtiyaçlarımız için, tabloda küçük bir veri kaydını saklamak üzere dört tane alan yeterlidir. Sonuç Şekil 6’daki gibi görünmelidir.
Şekil 6. Dört Alanlı Örnek Bir Tablo |
- [message]
- Tablonun Kontrol Edilmesi
- CHECK tuşu, Ctrl + F2 ya da menü ile tablonun tutarsızlıklarını kontrol etmeyi unutmayın. Bu önemli adımı normal rutininizin ve temel yaklaşımınızın bir bölümü haline getirmelisiniz.
Tablonun Teknik Ayarlarının Bakımı
Tablo halen sadece sözlükte yer almaktadır, bu yüzden tabloyu etkinleştirmeden önce teknik ayarları düzenlemelisiniz. Teknik ayarlar bellek parametrelerini veya (en azından) veri tabanı veriyi okuduğunda verinin ara bellekte nasıl depolanacağını tanımladığınız yerdir.
Sözlükteki tablo erişim ekranında Goto • Technical Settings menüsüyle veya Technical Settings tuşu ile teknik ayarlara gidebilirsiniz. Technical settings ekranı aşağıda görünmektedir (Şekil 7).
Şekil 7. Tablonun Teknik Ayarlarının Bakımı |
Data Class için APPL0 (saydam tablolarda ana veri) kullanın. Bu değeri kullanarak, tablo için veri tabanında doğru fiziksel alanı tanımlamış olursunuz. Fiziksel alan (tablespace olarak ta adlandırılır) veri tabanı dizinlerine veya disklerine bir atamadır. Veri tabanı sistemi, veri hacmi ve erişimlerin sayısına bağlı olarak, burada yapılan ayarlar daha sonra çalışma ortamını etkiler ve bu yüzden ayarların okuma/yazma erişimini optimize etmesi gerekir. Ana veriler ve sistem ayarları için uyarlama verileri ayrı, kendine has bir veri tabanı alanında saklanır.
Örneğimizde çok sayıda veri kaydı olmayacağı için Size Category olarak "0" girin. Size Category tablo için veri tabanındaki ilk depolama alanının boyutunu belirler. Seçtiğiniz alan çok büyükse, gereksiz alan rezerve etmiş olursunuz. Seçtiğiniz alan çok küçükse, bu kez de sık sık yeniden organize etmek zorunda kalırsınız.
- [message]
- En Küçük Kategori
- Size Category alanının üzerinde iken F4'e basarsanız, bu alan için seçebileceğiniz değerleri gösteren bir yardım penceresi açılır. Yardım penceresindeki sayılarla kafanızı karıştırmayın. Bu önerilen değerler, kullanılan veritabanı sistemine bağlıdır. Size category içerisindeki 4 seçenekten en küçüğü bizim ihtiyaçlarımız için yeterlidir.
Bu ayarları yaptıktan sonra, tablo bakım ekranına dönmek ve tabloyu etkinleştirmek için F3 tuşunu kullanın. Etkinleştirmenin başarılı olması, durum satırında bir bildirim ile belirtilir. (“Object activated”) Tablonun durumu artık Active olarak gösterilir (Şekil 8).
Şekil 8. Etkinleştirilmiş Tablo |
- [message]
- Varsayılan Değerler Yeterlidir
- ABAP Sözlükte tüm tabloları ve yapıları enhancement category kullanarak sınıflandırabilirsiniz, bu ise tablonun gelecekte nasıl genişletilebileceğini tanımlar. Başarılı bir etkinleştirmeden sonra çıkan uyarıdan dolayı hayal kırıklığına uğramayın. Bu uyarı sınıflandırmak için sistemin varsayılan değerlerinin kullanılmış olduğunu gösterir, ki örneğimiz için bu durum kesinlikle yeterlidir.
YORUM