Ödeme koşulları; müşteri ana verisinde (şirket kodu verileri ve SD alanı verileri seviyelerinde), satış ve dağıtım faturalarında, satıcı ...
Ödeme koşulları; müşteri ana verisinde (şirket kodu verileri ve SD alanı verileri seviyelerinde), satış ve dağıtım faturalarında, satıcı ana verisinde (şirket kodu ve satın alma organizasyonu seviyelerinde) ve lojistik fatura kontrolünde kullanılır. Müşteriye kesilen veya satıcının kestiği herhangi bir fatura işleminde müşteri/satıcı ana verisine girilen ödeme koşulunu sistem otomatik olarak getirmektedir. Otomatik gelen ödeme koşulu kayıt sırasında değiştirilebildiği gibi kayıt işleminden sonra münferit kalemde de değişiklik yapılabilir.
Ödeme koşulları, müşteriler için vade tarihi ve müşterinin elde edebileceği indirimleri veya satıcılar için belirli bir zaman çerçevesi içinde bir şirketin satıcıdan alabileceği indirimi belirlemek için kullanılır.
Bir satıcı veya müşteri münferit kaleminde, temel tarih alanı vade tarihini hesaplamak için başlangıç noktasını gösterir. Üç taneye kadar gün belirtebilir ve iki indirim yüzdesi ekleyebilirsiniz. Son gün için indirim yoktur ve net vade süresini gösterir. Net vade tarihi temel tarih ve indirimsiz gün sayısının toplamıdır.
Örneğin, aşağıdaki değerler belirtilebilir:
- Belge tarihi: 31/05/2016
- Temel tarih: 31/05/2016
- Gün 1: 30, indirim %5 (ödemenin 30/06/2016 itibariyle tamamlanması halinde geçerlidir)
- Gün 2: 45, indirim %2 (ödemenin 15/07/2016 itibariyle tamamlanması halinde geçerlidir)
- Gün 3: 60, indirim yok.
Bu örnekte, vade tarihi 31/05/2016+60=30/07/2016’dır. Eğer herhangi bir gün belirtilmezse, temel tarih vade tarihidir. Müşteri ve satıcı münferit kalemlerinde ödeme koşullarından etkilenen alanlar aşağıda gösterilmektedir.
![]() |
Müşteri ve Satıcı Münferit Kalemlerinde Ödeme Koşullarından Etkilenen Alanlar |
Yukarıdaki şekilde ise ödeme koşullarına ait bir örnek gösterilmektedir. Her bir ödeme koşulu 4 haneli alfa numerik bir koddur ve IMG - Mali muhasebe (yeni) - Müşteriler ve satıcılar muhasebesi - Ticari işlemler - Fatura girişi / alacak dekontu girişi - Ödeme koşullarının bakımı (OBB8) menü yolu kullanılarak ödeme koşulları için aşağıdaki ayarlamalar yapılır.
![]() |
Ödeme Koşullarının Bakımı |
- Gün Sınırı
Eğer aynı ödeme koşulu için, temel tarihe bağlı olarak farklı ayarlamalar yapmak isterseniz bu göstergeyi kullanın. Örneğin, 0015 ödeme koşulu için, gün sınırı 16 olan ve gün sınırı 31 olan iki ayrı kayıt oluşturulursa, temel tarihi ayın 16’sına kadar olan kalemler ilk kayıttaki (0015/16) uyarlamalara göre çalışırken, diğer kalemler ikinci kayıttaki (0015/31) uyarlamalara göre çalışır. Bu özellik kullanmak istenmez ise gün sınırı alanı boş bırakılır. - Hesap Türü AlanıÖdeme koşulunun hem müşteriler hem de satıcılar için mi yoksa iki hesap türünden birisi için mi kullanılacağına karar verilmesi gerekir. Ödeme koşulunda ödeme biçimi belirtilirse, genelde sadece bir hesap türüne izin verilmelidir (örneğin, eğer ödeme biçimi senet ise, ödeme koşulu sadece müşteriler tarafından kullanılmalıdır).
- Temel Alınan Tarih İçin Öneriİlk olarak, temel tarihin kaynağı belirtilir; kayıt tarihi, giriş tarihi ve belge tarihinden (genelde belge tarihi seçilir) birisi seçilebilir veya öneri yok seçilir. Öneri yok seçilir ise temel tarihin manuel olarak belirtilmesi gerekir.
- Temel Oluşturan Tarihin HesaplanmasıBu alanda, temel tarih için önerilen değerin (bir önceki adımda belirlenen) belirli sayıda ay eklenerek (ek aylar alanı), veya ay içerisindeki belirli bir güne (sabit gün alanı) kaydırılarak değiştirileceği belirtilir. Örneğin, temel tarih otomatik olarak belge tarihi olarak alınmışsa, Sabit gün alanı 31 ve Ek aylar alanı 2 ise ve belge tarihi 15/06/2016 ise temel tarih otomatik olarak 31/08/2016 haline gelir.
- Blokaj Anahtarı ve Ödeme BiçimiBu iki alan, özellikle otomatik ödemeler için önemlidir çünkü bu alanlar ödeme koşullarından temin edilebilir. Eğer bu alanlar sadece fatura girişi sırasında yaratılmayıp ödeme koşulu değiştirilirken de oluşsun isteniyorsa, her iki alanın sağındaki onay kutucukları işaretlenir.
- Ödeme KoşullarıBir faturanın ödenmesi gereken son gün, net vade tarihi (net due date) olarak adlandırılır. Eğer, belirli bir ödeme koşulu için, vade tarihi temel tarihe eşit ise, ödeme koşulları başlığındaki tüm alanlar boş bırakılır.
Bunun yerine, eğer temel tarih başlangıç tarihi olarak kullanılmak istenir (genellikle fatura tarihi) ve ödeme için müşteriye tanınan veya satıcı tarafından verilen vade süresini gösteren günler belirtilmek istenirse ödeme koşulları başlığındaki alanlar kullanılır. Eğer net vade tarihinden önce ödenen faturalar için, bir indirim oranı belirlemek istenirse yine bu başlıktaki alanlar kullanılabilir. Bu başlıkta; biri, ikisi ya da üçü kullanılabilecek üç satır (Şekil 5.40) bulunmaktadır.
Eğer bir satır kullanılırsa, herhangi bir indirim oranı belirtilemez; sadece ödeme için müşteriye tanınan vade süresi belirtilir. Tanınan vade gün sayısı ve temel tarihin toplamı net vade tarihidir.
Eğer iki satır kullanılırsa, ilk satırda bir indirim oranı ve gün sayısı belirtilir; eğer ödeme belirtilen gün sayısı dahilinde yapılırsa, indirim uygulanır. İkinci satırda, ilk satırdakinden daha büyük bir gün sayısı belirtilir ve indirim oranı belirtilmez; ikinci satırda belirtilen gün sayısı ve temel tarihin toplamı net vade tarihidir.
Eğer üç satırın tamamı kullanılmak istenirse, iki tane indirim oranı (ilk satırdaki indirim oranı ikinci satırdaki indirim oranından yüksek olmalıdır) ve bunlarla ilgili iki tane gün sayısı belirtilir (ilk satırdaki gün sayısı ikinci satırdaki gün sayısından küçük olmalıdır). Üçüncü satırda, birinci ve ikinci satırdakinden daha büyük bir gün sayısı belirtilir ve indirim oranı belirtilmez; üçüncü satırda belirtilen gün sayısı ve temel tarihin toplamı net vade tarihidir; bir sonraki aşamada bu başlıkta bulunan her bir alanın açıklaması sunulacaktır: - Yüzde Oranı
Ödeme belirtilen gün sayısından önce gerçekleştiğinde müşterinin alabileceği indirim oranı veya satıcıdan elde edilen indirim oranı belirtilir. Belirtim iki sıra halinde de yapılabilir, bu durum ödeme vadesi için iki farklı gün sayısına karşılık gelir. - Gün Sayısı
Bir önceki yüzde oranı maddesinde belirtilen indirimi elde etmek için geçerli maksimum vade gün sayısı belirtilir. Eğer gün sayısı son satırda belirtilirse, indirim oranı belirtilemez ve son satırda belirtilen gün sayısı nakit indirimi olmaksızın maksimum vade tarihidir. - Sabit Gün/Ek Aylar
Tanınan vadeyi (gün bazında) elde etmek için Gün Sayısı alanına alternatif olarak bu parametreler kullanılabilir. Parametreler kullanıldığında, başlangıç noktası temel tarihtir; vade tarihi ise sabit gün (örneğin 31, ayın son günü anlamına gelir) ve belirtilen ek aylar ile hesaplanır. Hesaplanan vade tarihi ile temel tarih arasındaki fark her bir satır için tanınan vade gün sayıdır.
[post_ads_2]
Bazı durumlarda, bir faturadaki toplam tutar taksitle ödenecek veya tahsil edilecek olabilir ve taksitlerin her birinin farklı ödeme koşulları olabilir. Örneğin, 1000 TRY tutarında bir satış faturası düzenlendiğini; 300 TRY tutarının 60 gün içerisinde, 350 TRY tutarının 70 gün içerisinde ve kalanının 80 gün içerisinde ödenmesi gerektiğini düşünelim. Normal ödeme koşulu bu gereksinimi karşılamaz, bu yüzden SAP aşağıdaki çözümü sunmaktadır: Toplam tutar için bir tane münferit kalem oluşturun ve faturada tek bir tane ödeme koşulu belirtin. Bu ödeme koşulunun özel bir konfigürasyonu olmalı ve iki veya daha fazla ödeme koşuluna yüzdesel olarak bağlanmalıdır. Fatura kaydedildiğinde, sistem girilen bir münferit kalemi taksitle ödeme koşulunun konfigürasyonuna bağlı olarak iki veya daha fazla münferit kaleme genişletir.
![]() |
Taksitle Ödeme Koşullarının Tanımlanaması ve Tayini |
Yukarıdaki şekilde taksitle ödeme koşullarının tanımlanması ile ilgili bir örnek gösterilmektedir. OBB8 işlem kodunda, MF01 ödeme koşulu yaratılır ve bunun taksitle ödeme koşulu olduğu belirtilir. Daha sonra IMG - Mali muhasebe (yeni) - Müşteriler ve satıcılar muhasebesi - Ticari işlemler - Fatura girişi / alacak dekontu girişi - Taksitle ödeme koşullarının tanımlanması (OBB9) menü yolu izlenerek faturanın üç ayrı kısmı için, MF01 ödeme koşulu üç ayrı ödeme koşuluna tayin edilir (Üç ayrı ödeme koşulunun yüzde toplamı tabi ki %100 olmalıdır).
![]() |
MF01 Ödeme Koşuluna Tayin Edilen Ödeme Koşulları |
Fatura girilirken ödeme koşulu olarak MF01 girilir. Doküman yaratıldığında, 3 ayrı satıcı veya müşteri kalemi oluşur: birisinin ödeme koşulu 0002 (toplamın %50’si), birisinin ödeme koşulu 0004 (toplamın %30’u) ve birisinin ödeme koşulu 0005 (toplamın %20’si) olur.
YORUM