FI Modülünde Şirket Oluşturma İşlemleri bölümünde yeni bir şirket kodunun nasıl tanımlanacağını tarif ettik. Bu bölümde, OBY6 işlemi kul...
FI Modülünde Şirket Oluşturma İşlemleri bölümünde yeni bir şirket kodunun nasıl tanımlanacağını tarif ettik. Bu bölümde, OBY6 işlemi kullanılarak bir şirket kodunun daha detaylı yapılandırılmasını açıklayacağız.
İlk olarak, şirket koduna atanan nesneleri yaratmak için bazı özelleştirmeler yapmalısınız. Bu nesneler özelleştirme işlem kodlarıyla birlikte, Şekil 3.1'de gösterilmiştir.
![]() |
Şekil 3.1 Şirket Kodu Ayarları: Temel Ayarlar |
Aşağıdaki liste bu nesnelerin her biri hakkında biraz daha açıklama sunar:
- Hesap Planı (Chart of Accts): Burası operasyonel hesap planıdır; kayıt gönderirken, bu hesap planına ait ve bu şirket kodunda yaratılmış olan hesapların arasından seçim yapabilirsiniz.
- Şirket (Company): Burada şirket kodunuzu şirkete atarsınız, bu özellik konsolidasyon amaçlı kullanılır. Genel olarak, tayin bire bir olur.
- Kredi Kontrol Alanı (Credit Control Area): Birden çok şirket kodu, bir kredi kontrol alanına atanabilir. FD32 işleminde, müşteriler için kredi limitini şirket kodu düzeyinde değil, kredi kontrol alanı düzeyinde belirtirsiniz.
- Alan Durum Varyantı (Field Status Variant): Her bir defteri kebir hesabınızda, kayıt anahtarı ile birlikte alan durum grubu (field status group) belirtirsiniz. Alan durum grubu, kayıt sırasında hangi alanların kapalı, isteğe bağlı veya zorunlu olacağını belirler. Şirket koduna atanan alan durum varyantı içinde oluşturulan alan durumu grupları arasında seçim yapabilirsiniz.
- İş Akışı Varyantı (Workflow Variant): Eğer kayıtların bazıları için iş akışını kullanırsanız, bu ayar amaca uygundur. Genellikle, ön kayıt işlevi ile birlikte ve özellikle gelen faturalar için kullanılır.
- Ülke Hesap Planı (Country Chart/Accts): Şirket kodunu ülke hesap planına atamak gibi bir seçeneğiniz vardır, bu işlem her operasyonel defteri kebir hesabını alternatif bir hesaba atamanıza imkan verir (ülke hesap planı ve şirket kodunda oluşturulan hesaplardan seçilmiş). Bununla ilgili alan SKB1-ALTKT’dır. Kayıt gönderirken, defteri kebir hesaplarını operasyonel hesap planından seçersiniz. Ülke hesap planındaki hesapları, operasyonel hesap planındaki hesapların ana verilerinde atayarak, ülke hesap planına dolaylı olarak kayıt gönderirsiniz. Ülke hesap planı, ülkeye özgü adlandırma kurallarına uygun hesaplarla, yerel raporlar üretmek için (isteğe bağlı olarak) kullanılabilir.
- Mali Yıl Varyantı (Fiscal Year Variant): Bu alan kayıt tarihini, kayıt dönemleri ve mali yıl ile eşleştirmek için kullanılır; mali dönemleri takvim yılındaki gibi belirleyebilirsiniz -ki bu durumda kayıt dönemleri aylarla eşleşir (özel kayıt dönemleri hariç) veya takvim yılındaki gibi belirlemezsiniz (yıla özgü veya yıla özgü olmayan mali yıl varyantı). Daha fazla bilgi için, Bölüm 3.3 Mali Yılı Varyantına bakın.
- Global Şirket Kodu (Global CoCde): Bu girdi, iki SAP kurulumu arasında ALE (IDOCs) üzerinden veri alışverişini sağlamak için gereklidir. Global şirket kodu gönderen ve alan sistemlerde aynı olmalıdır. Genellikle, global şirket kodu ve şirket kodu aynı olur ancak ALE bağlantısını kullanmak için global şirket kodu kaydını oluşturmanız ve bunu şirket koduna atamanız gerekir.
- Kayıt Dönemi Varyantı (Posting Period Variant): Bu alan OB52 işleminde kayıt dönemlerini açmak ve kapatmak için gereklidir; kayıt dönemlerini her şirket kodu için doğrudan açıp kapatmazsınız fakat dolaylı olarak kayıt dönemi varyantı ile açar/kapatırsınız.
- Şirket Kodu → Kontrol Kodu (CoCd → CO Area): Entegre ve şirket kodları arası bir kontrol alanı için birçok şirket kodu, aynı kontrol alanını paylaşabilir. Ancak, kontrol alanının sadece bir şirket kodu içermesi gerektiğine de karar verebilirsiniz (1:1 atama); bu durumda, bu alana 1 değerini girin. Daha yaygın olarak kullanıldığı üzere, birçok şirket kodunun kontrol alanına atanmasına izin vermek istiyorsanız (n:1 atama), bu alana 2 değerini girin.
[post_ads_2]
Şekil 3.2’de şirket kodu ile ilgili daha detaylı ayarlar vurgulamaktadır, yukarıda listelenenlerden farklı olarak bu ayarlar öncesinde uyarlama adımı gerektirmez.
Şekil 3.2’de şirket kodu ile ilgili daha detaylı ayarlar vurgulamaktadır, yukarıda listelenenlerden farklı olarak bu ayarlar öncesinde uyarlama adımı gerektirmez.
![]() |
Şekil 3.2 Şirket Kodu Ayarları: Diğer Uyarlamalar |
Aşağıdaki liste Şekil 3.2’deki ayarları daha ayrıntılı olarak anlatmaktadır.
- (1) Şirket Kodu Canlı Kullanımda (Company Code is Productive)
Şirket kodunu canlı sistemde kullanmaya başladıktan sonra (başaralı bir canlıya geçişten sonra), bu göstergeyi işaretlemenizi şiddetle öneririz. Bu gösterge işaretlendiğinde, sistem test verilerini silmek için bazı programların kullanımını önler. - Belge bilgilerini silmek için SAPF020 programı
- Ana verileri silmek için SAPF019 programı (defteri kebir hesapları, müşteriler ve satıcılar)
- (2) KDV Tanıtıcı Numarası (VAT Registration Number)
Eğer şirket kodu Avrupa Birliği'nin bir parçası ise, şirketin yasal olarak bulunduğu ülkenin KDV makamından aldığı KDV kayıt numarasını burada belirtirsiniz. - (3) Azami Kur Sapması (Max. Exchange Rate Deviation)
Bir muhasebe belgesi kaydederken, sistemi otomatik olarak geçerli döviz kurunu hesaplaması için serbest bırakabilirsiniz; alternatif olarak ise, manuel olarak ta bir döviz kuru belirtebilirsiniz. Eğer döviz kurunu manuel olarak belirtirseniz, sistem burada belirtilen yüzdeden daha fazla sapma olup olmadığını denetler (yüzde olarak). Sapma daha büyükse, o zaman şu mesajı görürsünüz: “F5212 Exchange rate NNN deviates from table rate MMM by XX%,” (NNN, MMM ve XX uygun verilerle değiştirilir). Uyarlama sırasında, mesajın uyarı veya hata olmasını OBA5 işlemini kullanarak belirtebilirsiniz. (uygulama alanı -application area- F5. Document Editing ve mesaj 212) - (4) Negatif Kayıt Kullanılabilir (Negative Postings Permitted)
Negatif kayıtlar ile, satırlarda eksi işareti kullanabilirsiniz, bu ise dönem bazında toplam borç veya alacak rakamlarını azaltmanıza izin verir. Örneğin, 1.100 Euro’luk bir borç hesabınız varsa, ve mizanı sıfırlamak istiyorsanız, borç tarafına -1.100 veya alacak tarafına 1.100 kaydedebilirsiniz. Her iki durumda da, mizan sıfırdır, ancak ilk durumda, hem borç hem de alacak tarafında 0 görürsünüz, ikinci durumda ise, borç tarafında 1.100 ve alacak tarafında 1.100 görürsünüz. Bu ayarın gerekliliğini dikkatle düşünmeniz ve bir karar vermeden önce muhasebe departmanı ile konuyu tartışmanız gerekir. Ayrıca denetim gereksinimlerinizi de düşünmelisiniz. - (5) Nakit Yönetimi Etkin (Cash Management Activated)
Aktive ederseniz, nakit pozisyonu ve likidite tahmin yönetimi için nakit yönetimi işlevini kullanabilirsiniz. Bu işlev hakkında daha fazla bilgi almak için SAP Maliye (treasury) kılavuzuna bakın. - (6) İş Alanı Bilançoları (Business Area Fin. Statements)
Bu göstergeyi etkinleştirirseniz, alan durumu ne olursa olsun, iş alanı (örneğin, F-02 işleminde) her zaman bulunur. - (7) Mali Yıl Önerisi (Propose Fiscal Year)
Bu gösterge sadece Finansal Muhasebe belgelerini gösteren ve değiştiren işlemler için geçerlidir. (FB02 veya FB03) - Valör Tarihi Önerisi (Define Default Value Date)
Seçilirse, varsayılan valör tarihi sistem tarihi ile aynı olur. (Valör tarihleri genellikle nakitler için faiz hesaplanması amacıyla banka hesaplarında kullanılır.) - (8) Ulusal Para Birimi Cinsinden Denkleştirme Sırasında Kur Farkı Yok (No Forex. Rate Differences when Clearing in LC)
Bu gösterge, farklı belge para birimlerinin denkleştirilmesi ve denkleştirme belgesinin yerel para birimi cinsinden kaydedilmesi ile ilgilidir. Gösterge seçilirse, sistem denkleştirme için geçmiş yerel para birimi değerini (yani, denkleştirilecek öğelerde kaydedilen yerel para birimi değerini) kullanır; eğer seçili değilse, sistem denkleştirme belgesinin tarihi için geçerli döviz kuruna göre yerel para birimi değerini yeniden hesaplar. - (9) Vergi Matrahı (Net Değer) (Tax Base is Net Value)
Varsayılan olarak, vergi matrahına nakdi indirimler dahil değildir. Bu göstergenin işaretlenmesi, satış vergisinin hesaplandığı matrah miktarının faturada mutabık kalınan muhtemel nakit indirimleri kadar azaltıldığı anlamına gelir. - (10) Satın Alma Hesabı İşlemleri (Purchase Account Processing)
Bu gösterge gelen bir faturayı kaydederken, uygun bir gider hesabına göndermenizin gerektiği ülkelerde bulunan şirketler için geçerlidir. Varsayılan olarak, SAP stok hesabına kayıt atar. Bu gösterge seçilirse, sistem teslim alınan malzemelerin faturaları için iki kayıt oluşturur, bir tanesi satın alma hesabına (ki bunun masraf çeşidi olarak ayarlanmaması gerekir ki, böylece maliyet muhasebesi değerleri mükerrer olmasın) ve dengeleyen satın alma hesabına; ve bir tane stok hesabına. Bu ayarı Malzeme Yönetimi (MM) uzmanınız ile tartışın.
YORUM