İş alanı; dahili veya harici raporlama için, şirket kodları içinde veya şirket kodları genelinde iş bölümlemesini tasvir etmek üzere özg...
İş alanı; dahili veya harici raporlama için, şirket kodları içinde veya şirket kodları genelinde iş bölümlemesini tasvir etmek üzere özgürce kullanabileceğiniz bir organizasyon birimidir. İş alanı defteri kebir raporlamalarında mevcuttur. Bir şirketin faaliyet gösterdiği sektörlere veya farklı şubelere ait kayıtları bilanço veya kâr zarar raporlamalarında ayrı almak için SAP sisteminde iş alanları kurgusu kullanılabilir. Bu kurgu ile şirket faaliyetlerinde yapılan satış veya alış işlemleri tek şirket kodu altında ilgili iş alanına göre kayıtları muhasebeleştirecek, böylece bilanço ve mizan gibi raporları iş alanı bazlı olarak raporlamak mümkün olacaktır.
İş alanı yaratmak için; IMG • Enterprıse Structure • Defınıtıon • Fınancıal Accountıng • Defıne Busıness Area (OX03) menü yolu izlenir (Şekil 2.4). Tanımlanan iş alanlarına ilişkin veriler sistemde TGSB tablosunda saklanır. İş alanı tanımlamak için OX03 işlem kodunda, iş alanı kodunu (dört basamaklı) ve tanımı belirtin, daha sonra girişlerinizi kaydedin.
![]() |
Şekil 2.4 İş Alanı |
Eğer konsolidasyon iş alanları kullanılıyorsa, iş alanı konsolidasyon iş alanına atanır; bu konuda daha fazla bilgi için 2.2.3 Konsolidasyon iş alanına iş alanı tayini bölümüne bakınız.
İş alanı aşağıdaki mali muhasebe ve maliyet muhasebesi nesnelerine atanabilir.
- Duran varlık sınıfları (ANKA Tablosu)
- Duran varlıklar (ANLP Tablosu)
- Masraf yerleri (CSKS Tablosu)
- İç siparişler (AUFK Tablosu)
- Yatırım programı tanımı (IMPR Tablosu)
- Proje tanımları (PROJ Tablosu)
- PYP öğeleri (PRPS Tablosu) (WBS elements - Work Breakdown Structure)
Eğer standart dışı tablolara iş alanı eklemek gerekirse ve güncelleştirilmesi gereken tabloları öğrenmek istiyorsanız, 2.1.1 Şirket bölümünde açıklanan prosedürü takip edin. (GSBER veri türünü kullanın).
İş alanları genel olarak şirket kodlarından bağımsızdır yani herhangi bir şirket kodundan bu iş alanlarına muhasebe kaydı girilebilir. Yanlış kayıt atılmaması için ek bir kontrol konulması gerekmektedir. Örnek kontrol için doğrulama yazılması gerekmektedir.
YORUM