$show=home

Otomatik Ödeme Programının Çalıştırılması (F110)

Otomatik ödemeler programını çalıştırmak için; Mali işler - Mali muhasebe - Satıcılar - Düzenli işlemler - Ödemeler (F110) menü yolu izle...

Otomatik ödemeler programını çalıştırmak için; Mali işler - Mali muhasebe - Satıcılar - Düzenli işlemler - Ödemeler (F110) menü yolu izlenir. Bu işlem ile ilgili tablolar ise; REGUH (Ödeme programından düzenleme verileri), REGUP (Ödeme planından işlenen kalemler) ve REGUS (Ödeme önerisiyle bloke edilen hesaplar) tablolarıdır.

Otomatik ödeme işlemi aşağıdaki temel adımları içerir:
  1. Seçim ekranının ve parametrelerin doldurulması
  2. Ödeme önerisinin yürütülmesi, gözden geçirilmesi ve gerekliyse düzeltilmesi, silinmesi veya yeniden yürütülmesi.
  3. Ödemenin yürütülmesi ve çıktı.

Seçim Ekranının ve Parametrelerin Doldurulması

İlk olarak, yeni ödeme işleminiz için aşağıdaki 2 başlık ile tanımlanan benzersiz bir ID oluşturun:
  • Yürütme tarihi
  • Tanıtıcı (alfanümerik, 5 haneli)
Otomatik Ödeme Parametreleri
Parametre sekmesinde aşağıdakileri belirtin:
  • Kayıt Tarihi
    Bu tarih, ödeme belgesinin kayıt tarihi ve ödeme çalıştırması sırasında ödenen kalemlerin denkleştirme tarihidir.
  • Giriş Belgeleri (Son)
    Bu tarih, belgenin ödeme çalıştırmasına dahil edilmesi için sahip olabileceği en son giriş tarihi (BKPF-CPUDT)'dir.
  • Şirket Kodları
    Bir veya daha fazla ödeyen şirket kodu belirtin (virgülle ayrılmış olarak).
  • Ödeme Biçimleri
    Arama yardımını kullanarak, listeden bir veya daha fazla ödeme biçimi seçin. Ödeme yöntemi nedeniyle ödenemeyen ancak diğer seçim kriterlerini sağlayan tüm faturalar istisna listesinde gösterilir (ödeme çalıştırması tarafından hariç tutulmazlar).
  • Sonraki Kayıt Tarihi
    Bir sonraki ödeme tarihini belirtin. Vade tarihleri burada belirtilen tarihte (artı FBZP'deki şirket kodu düzeyinde tanımlanan tolerans günü) geçmiş olan veya şirket kodu için FBZP'de tanımlanan kurallara göre nakit indirimlerini kaybeden tüm faturalar ödeme çalıştırmasına dahil edilir. Diğer kalemler hariç tutulur ve istisna listesinde görüntülenmez.
  • Satıcı
    Bu alanda, ödeme çalıştırmasına dahil edilecek satıcıları girin. Bu alanı boş bırakamazsınız.
  • Çeviri İçin Kur Tipi
    Kayıtların, M dışında bir döviz kuru türü ile yapılması gerekip gerekmediğini belirtin.
Serbest Seçim sekmesinde, belge tablolarına (BKPF ve BSEG) ve satıcı ana veri tablolarına (LFA1 ve LFB1) ait alanları kullanarak açık kalemlerin seçimini sınırlayabilirsiniz. En fazla üç alan kullanabilirsiniz. Kullanılabilir tüm alanların bir listesini görmek için arama yardımını kullanın. Serbest seçim sekmesinin kullanımı hakkında detaylı bilgi için Ödeme Çalıştırmasında Serbest Seçimler Nasıl Kullanılır başlığına bakınız.

Ek Günlük sekmesinde, ödeme çalıştırması için genişletilmiş bir günlük görmeyi seçebilirsiniz. Mevcut ek günlüklerden birini veya birkaçını seçmezseniz, ödeme çalıştırması tarafından sağlanan günlük oldukça zayıftır ve hataları düzeltmek çok zor olabilir. Gerekli günlük alanındaki dört günlükten istediklerinizi seçebilirsiniz; bununla birlikte sistem Tüm durumlarda ödeme biçimi seçimi ve Başarılı değilse ödeme biçimi seçimi onay kutucuklarını aynı anda işaretlemenize izin vermez. Gerekli hesaplar alanında, günlüğün geçerli olduğu satıcıları belirtmeyi unutmayın.

Çıktı ve veri ortamı sekmesinde, DME dosyası (farklı ülkeler ve banka sistemlerine özgü bir formatı olan ve bankaya gönderebileceğiniz bir dosya.) oluşturan, ödeme önerilerini ve çekleri yazdıran programlar için varyantı belirtin. Buraya programın adını dilediğiniz gibi giremezsiniz çünkü programın adı FBZP'de yapılan ödeme uyarlamasından gelir. Ekranın alt kısmında, ödeme önerisi listesi için ek programlar ve varyantlar ekleyebilirsiniz.

Ödeme Önerisinin Çalıştırılması

Tüm parametreler hazır olduğunda, bunları kaydedin ve öneriyi planla düğmesini tıklayın (  ). Program yalnızca arka planda çalışır, programın belirli bir saatte çalışmasını planlayabilir veya hemen çalışmasını sağlamak için açılır pencerede hemen başlat onay kutucuğunu seçebilirsiniz.
Otomatik Ödeme Sonuçları
İş başladıktan sonra, Enter tuşuna basarak veya Durum butonuna tıklayarak durumu güncelleyebilirsiniz (İşin durumunu SM37-İşe Genel Bakış işlem kodundan takip edebilirsiniz). İş bittiğinde, sistem yalnızca bir ödeme önerisi oluşturur; hiçbir belge kaydedilmez ve hiçbir kalem denkleştirilmez.
  • [message]
    • Not
      • Ödeme önerisinde yer alan satıcı açık kalemleri başka bir ödeme önerisine dahil edilemez veya manuel olarak denkleştirilemez; ödeme önerisi tarafından kilitlenirler. Ödeme önerisini silerseniz veya ödeme tamamlanırsa bu kilit kalkar.
Öneriyi görmek için, öneriyi görüntüle düğmesini tıklayın (  ), sistem önerilen ödemeleri yeşil bir simge ile listeler. Bir satıcıya ait birden fazla açık kalem tek bir ödemede gruplandırabileceğinden, ödemede bulunan açık kalemin listesini almak için ödemeyi çift tıklamanız gerekebilir. Kırmızı renkte gösterilen ödemeler istisna listesindedir (gruplandırılmış açık kalemleri görmek için yine çift tıklayın); ve bunlar ödenemez. Nedenini anlamak için öneri günlüğünü görüntüle düğmesini tıklayın (  ), ve bul (  ) düğmesini kullanarak ilgili satıcı veya belge numarasını arayın.

Ayrıca öneryi, öneriyi değiştir (  ) düğmesiyle değiştirebilirsiniz. İstisna listesindeki açık bir kalemi ödemeye eklemek istiyorsanız öneriyi değiştir düğmesini tıkladıktan sonra, istisna listesindeki ilgili kalemi çift tıklayın. Sistem satıcının tüm açık kalemlerini görüntüler; bir kalemi işaretleyin ve değiştir düğmesine tıklayın. İzin verilirse (izin durumu blokajın uyarlama ayarlarında yönetilir), ödeme blokajını kaldırın; daha sonra açılır pencerede yeniden tayin düğmesini tıklayın ve açık kalemi aynı satıcı için mevcut bir ödemeye atayın (bu işlem, ancak önerideki bazı faturaların aynı öneri içerisinde başarılı bir şekilde seçilmiş olması halinde mümkündür) veya yeni ödeme düğmesini seçerek ödeme yöntemi, ana banka ve ana banka hesaplarının bir kombinasyonuna atayın. Buraya girdiğiniz kombinasyon FBZP'de tanımlanmış ve genel muhasebe hesabına atanmış olmalıdır.

Bazı faturaları hariç tutmak isterseniz, kalemi çift tıklayın ve içerdiği açık kalemlerden birini çift tıklayın. Ödeme tutarını, hariç tutulan fatura tutarı kadar azaltacak şekilde ödeme blokajı ayarlayabilirsiniz. Tüm ödemeyi farklı ödeme yöntemi, ana banka ve ana banka hesaplarının bir kombinasyonuna yeniden atamak isterseniz ödeme kalemini seçin ve Değiştir düğmesine tıklayın; daha sonra FBZP'deki uyarlamalara (banka belirleme) göre geçerli olacak şekilde yeni bir kombinasyon belirtin.

Öneriyi silmek ve tekrar oluşturmak isterseniz (örneğin, uyarlama veya satıcı ana verilerinde bir şey değiştirdiyseniz), Düzenle - Öneri - Sil menüsünü kullanın ve sonrasında öneriyi gerekirse parametreleri de değiştirerek en baştan tekrar yürütün.

Ödeme Çalıştırmasının Yürütülmesi

Öneri, ödemek istediğiniz tüm kalemleri içerdikten sonra, ödeme çalıştırmasını yürütebilirsiniz. Durum sekmesini tıklayın ve ardından ödeme çalıştırması (  )  düğmesini tıklayın. Sistem ödeme önerisindekine benzeyen ve ödeme çalıştırmasını tetikleyebileceğiniz bir açılır pencere açar. Ödeme çalıştırmasını daha sonrası için planlamak ya da hemen başlatmak arasında seçim yapabilirsiniz. İş başladıktan sonra, Enter tuşuna basarak veya Durum butonuna tıklayarak durumu güncelleyebilirsiniz

Ödeme çalıştırmasının bir sonucu olarak, öneride listelenen tüm ödemeler yapılır, belgeler kaydedilir ve açık kalemler denkleştirilir. Bununla birlikte, bu aşamada, sadece SAP kayıtları güncellenir; gerçekleştirilecek ödeme hakkındaki bilgiler halen SAP içindedir ve henüz bankaya bildirilmemiştir. Ödeme çalıştırmasının bir günlüğünü görmek için ödeme çlş. günlüğünü görüntüle düğmesine (  ) tıklayın; ödeme çalıştırması günlüğü ödeme önerisi için olana benzer, ancak oluşturulmuş belge numaralarını da görüntüler.

DME Dosyasının Sistemden Alınması

Ödeme bilgilerini bankaya bildirmek ve satıcının ödemesini gerçekleştirmek için gerekli talimatları vermek isterseniz sistemden (genellikle bankanız tarafından sağlanan belirli bir dosya desenine göre oluşturulmuş) bir ödeme dosyası almanız gerekir. Bu dosya DME (Data Medium Exchange-Veri Değişim Ortamı) dosyası olarak ta bilinir. SAP, her ülkeye ve banka sistemine özgü standart programlar ("RFFO ..." ile başlayan) sunar. İhtiyaçlarınızı karşılayan standart bir program olup olmadığını kontrol edin ve gerekiyorsa özel gereksinimlerinize uyacak bir kopyasını yapın. FBZP işleminde, ülkedeki ödeme biçimleri bölümünü kullanarak programı ödeme biçimine atayın. Alternatif olarak DME motoru aracını da kullanabilirsiniz.

DME dosyası oluşturmak için (ödeme yöntemi bir DME dosyası oluşturmak üzere uyarlanmışsa), yazdırma (  ) düğmesine tıklayın, ve ilgili işi planlayın. DME dosyasını görmek için, Ortam - Ödeme ortamı - VDO Yönetimi menüsünü kullanın. Bu menü kullanılarak ödeme çalışması ile oluşturulan dosyaların bir listesine ulaşılır. Bir dosyayı seçin ve dosyayı kendi bilgisayarınıza kaydetmek için indir düğmesini (  ) tıklayın. Dosyayı otomatik olarak bankanızın sisteminize aktarmanız gerekiyorsa, Basis ekibinizle konuşun.
[post_ads_2]
  • [tab]
    • 1
      • F110 Menü Yolu
        Satıcılara toplu ödeme yapmak için F110 programı kullanılır. F110 programı ile yapılan kayıtlar aynı zamanda satıcı açık kalem belgelerini otomatik olarak denkleştirmiş olur.
    •  2
      • Otomatik Ödeme İşlemleri
        √ Yürütme tarihi; olarak ödeme tarihi girilir.
        √ Tanıtıcı; alanına ödeme işlemlerinin takibi açısından belirlenen sistematik bir kod veya yürütme işlemi yapan kişi ismi girilir.
    •  3
      • Otomatik Ödeme İşlemi Parametreler Ekranı
        √ Şirket kodları; alanına TR03 şirket kodu girilir.
        √ Ödeme biçimi; alanına H girilir.
        √ Sonraki kayıt tarihi; alanına ödeme gününün ertesi günü tarihi girilir.
        √ Satıcı; alanına satıcı aralığı veya satıcı numarası girilir.
    •  4
      • Otomatik Ödeme İşlemi Ek Günlük Ekranı
        √ Vade kontrolü; tıklanır. Bu alan satıcı ödemesinin vadesini kontrol eder.
        √ Başarılı değilse ödeme biçimi seçimi; tıklanır. Ödeme göstergesinin sistemde olup olmadığı kontrol edilir.
        √ Ödeme belgeleri kalemleri; tıklanır. Sistemin oluşturduğu dosyayı kalem kalem şeklinde göstermesini sağlar.
         (Parametreleri sakla) ikonu tıklanarak bilgiler kaydedilir. Ekranın sol alt köşesinde  mesajı görülmelidir.
    •  5
      • Otomatik Ödeme İşlemleri: Öneriyi Planla
        Durum sekmesi seçilir.  ikonu tıklanır. Açılan öneriyi planla pop-up ekranında Hemen başlat seçeneği işaretlenir.  onay butonu tıklanır. Ekranın sol alt köşesinde  mesajı görülmelidir.
    •  6
      • Ödeme Önerisinin Yaratılması
         ikonu tıklanır. Durum alanında ödeme önerisi yaratıldı mesajı görülmelidir.
    •  7
      • Otomatik Ödeme İşlemleri: Ödemeyi Planla
         ikonu tıklanır. Ödemeyi planla pop-up ekranında Hemen başlat seçeneği işaretlenir.  (Planla) butonu tıklanır. Ekranın sol alt köşesinde  mesajı görülmelidir.
    •  8
      • Ödeme Çalıştırılmasının Yürütülmesi
         ikonu tıklanır. Durum alanında Ödeme çalıştırması yürütüldü Öd. emri kaydı: X yaratıldı, X tamamlandı mesajı görülmelidir.

YORUM

BLOGGER: 6
  1. Elinize sağlık. Çalışmalarınız çok profesyonel. Satıcı otomatik ödeme programı FI modülünde olan temel bir özellik mi yoksa ara yazılım gerekiyor mu acaba? Birde sanırım program çıktısını bankaya mail ile gönderip toplu eft yapma ve işlem tamamlandığında bankadan gelen dosyayı sisteme upload ediğ ödeme kayıtlarının tümünün otomatik atılması vardı diye hatırlıyorum. Doğru mudur acaba?

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar, öncelikle yorumunuz için teşekkürler. Satıcı otomatik ödeme programı (F110) tamamen SAP standart işlemlerindendir, herhangi bir ara yazılım gerektirmez. Ayrıca anlaşmalı bankanız ile entegrasyon sağlarsanız ödemeye ilişkin desenin bankaya gönderilmesi ve bankadan gelen dosyadaki akıbet bilgisine göre de sistemde otomatik kayıt atılması mümkündür.

    İleride, fatura girişi - F110 işlemi ve banka entegrasyonu sürecini kapsayan bir yayın planlıyoruz. Orada da daha detaylı bilgi bulacaksınız.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar,
    Ödeme çalıştırıldıysa ilgli öneriye nasıl silebilirim ?
    (Düzenle - Oneri -Sil kapalı geliyor, seçemiyorum.

    Tesekkurler

    YanıtlaSil
  4. Ödemesi çalıştırılmis bir programda Öneri sil secenegi kapanıyor kayda ters kayıt aldık ve yeni ödemeyi çalıştiramiyoruz bir türlü ne yapmalıyız

    YanıtlaSil
  5. Merhaba, F110 işleminin yapılmasından sonra sene başından itibaren tek bir firmanın toplu ödeme detayını görebiliyor muyuz? nasıl bir işlem yapabiliriz. Teşekkürler.

    YanıtlaSil

Ad

/N/SAPTR/KDVB,1,AB03,1,AB08,1,ABAP,24,ABAVN,1,AFAB,1,AR02,1,AR03,1,AS01,1,AS02,2,AS03,1,AS11,1,AW01N,1,CO Kullanıcı,1,CO Uyarlama,1,CONCATENATE,1,CONDENSE,1,e-book,3,EC01,1,Excel,3,F-02,7,F-22,1,F-32,1,F-43,1,F-44,1,F-90,1,F-92,1,F110,2,FAGLL03,1,FB01,1,FB02,1,FB03,2,FB08,2,FB50,1,FB60,3,FB70,2,FBCJ,8,FBCJ3,1,FBCJC0,1,FBCJC1,1,FBCJC2,1,FBKP,1,FBL1N,3,FBL3N,1,FBL5N,4,FBN1,1,FBRA,2,FBV0,2,FBV2,1,FBV3,1,FBZP,1,FD01,1,FD08,1,FD09,1,FGI3,1,FI Kullanıcı,73,FI Uyarlama,41,FI01,1,FICO,1,FIT_DUE_DATE_SEL,1,FK01,1,FK02,1,FK08,1,FK09,1,FK10N,1,FS00,2,FS10N,1,FTXP,1,Gallery,4,LSMW,1,MIRO,2,Muhasebe,1,Nasıl,10,OB05,1,OB13,2,OB16,1,OB22,1,OB29,2,OB37,1,OB40,1,OB41,1,OB45,1,OB52,2,OB53,1,OB62,1,OB96,1,OBA0,1,OBA3,1,OBA4,1,OBA7,2,OBAR,1,OBAS,2,OBB8,1,OBB9,1,OBBO,1,OBBP,1,OBBU,1,OBC4,2,OBC5,1,OBCL,1,OBD2,1,OBD3,1,OBD4,1,OBWS,1,OBWW,1,OBXR,1,OBXT,1,OBXY,1,OBY6,1,OBYM,1,OBYN,1,OBYR,1,OKB2,1,OKB3,1,OLMRLIST,1,OX03,1,OX15,1,PFCG,1,REPLACE,1,S_ALR_87010175,1,S_ALR_87011965,1,S_ALR_87011990,1,S_ALR_87012004,1,S_ALR_87012050,1,S_ALR_87012052,1,S_ALR_87012082,1,S_ALR_87012090,1,S_ALR_87012172,1,S_ALR_87012183,1,S_ALR_87012357,1,SAP,3,SE11,5,SE38,6,SE71,1,SHCD,1,SHIFT,1,SKIP,1,SM30,1,SM35,1,SPLIT,1,Stopaj,3,ULINE,1,VN01,1,VOFA,1,WRITE,1,XD01,1,XDN1,1,XKN1,1,
ltr
item
SAP Muhasebe: Otomatik Ödeme Programının Çalıştırılması (F110)
Otomatik Ödeme Programının Çalıştırılması (F110)
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0F7XR1w1YVblkKLloTw1yGObxSNbtW4Due0u6mWWa9TcTSjFuckW1z3RGhO0QpmSTrO0VAWuynuNHcR_AllRzpQfkBQdJmg8qaIGGVTLnhRQtikDjjk90EUBYjKpkx0r0lOx1EfjYkvI/s1600/pay-button-computer-keyboard+%25281%2529.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0F7XR1w1YVblkKLloTw1yGObxSNbtW4Due0u6mWWa9TcTSjFuckW1z3RGhO0QpmSTrO0VAWuynuNHcR_AllRzpQfkBQdJmg8qaIGGVTLnhRQtikDjjk90EUBYjKpkx0r0lOx1EfjYkvI/s72-c/pay-button-computer-keyboard+%25281%2529.jpg
SAP Muhasebe
https://www.sapmuhasebe.com/2015/11/otomatik-odeme-programnn-calstrlmas-f110.html
https://www.sapmuhasebe.com/
https://www.sapmuhasebe.com/
https://www.sapmuhasebe.com/2015/11/otomatik-odeme-programnn-calstrlmas-f110.html
true
2532429962024234885
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts TÜMÜNÜ GÖSTER Devamı Yanıtla Cancel reply Sil By Ana Sayfa SAYFALAR KAYITLAR Tümünü Göster BENZER YAYINLAR ETİKET ARŞİV SEARCH TÜM KAYITLAR İsteğinize Uygun Kayıt Bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pzt Sal Çrş Prş Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara az önce 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago 5 haftadan fazla Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content