Bu bölümde basit bir ana veri yükleme programı oluşturmak için SAP tarafından sağlanan LSMW aracını nasıl kullanacağınızı ele alacağız....
- [message]
- Hatırlatma: Youtube Videosuna Bakmayı Unutmayın
- Bu sayfada anlatılan tüm adımlar ile ilgili video kaydını sayfanın sonunda izleyebilirsiniz.
LSMW aracının bir çok faydalı özelliği bulunmaktadır:
- ABAP programlamasına gerek kalmadan bir program tanımlayabilirsiniz.
- Programlar kolayca değiştirilebilir.
- LSMW işlemleri uyarlama olarak değerlendirilmez, bu nedenle doğrudan ihtiyaç duyulan sistemde (geliştirme/test/canlı) oluşturulabilirler.
- Client'lar arasında programları import/export edebilirsiniz.
- LSMW, tekrarlanabilir ve güvenilir bir süreçtir. Normal veri giriş işlemindeki kontroller, toplu girdi oturumu ile yaratılan veriler için de geçerlidir.
LSMW aracını göstermek için satıcı ana verilerinin oluşturulması örneğini kullanacağız. LSMW programını oluşturmadan önce, satıcıları tanımlamak için kaydetmek istediğiniz adımları açık bir şekilde anladığınızdan emin olmalısınız, çünkü LSMW işlem kodu ile temelde programın taklit etmek ve tekrarlamak için kullanacağı bir kayıt oluşturulur. Bu nedenle, nasıl bir satıcı ana verisi oluşturacağınız, hangi alanların kaydedileceği ve hangi verilerin hangi alanlara girileceği konusuna açıklık kazandırmış olmanız gerekir. Bunu göz önünde bulundurarak kayıt yapmadan önce süreci inceleyebilir ve gerekli alanlar için bir veri grubunuz olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Şimdi adım adım LSMW sürecini ve her bir adımda dikkat etmeniz gereken noktaları inceleyelim.
Şimdi adım adım LSMW sürecini ve her bir adımda dikkat etmeniz gereken noktaları inceleyelim.
- [accordion]
- LSMW İsminin Tanımlanması
- LSMW işleminin başlangıcında, programınızın adını tanımlarsınız. Her LSMW programı bir proje içindeki bir nesne olarak görülür. Bu nedenle, üç bileşeni de tanımlamanız gerekir. Bunun nasıl yapılacağından emin değilseniz, LSMW örneğinizin adlandırılması için aşağıdakileri öneririz:
Project (Proje): Projenizin veya organizasyonunuzun adını girin.
Subproject (Altproje): Ana veri nesnesinin veya işlem kodunun adını girin.
Object (Nesne): Yürütülen işlemin Yaratma mı Değiştirme mi olduğunu belirtin.
Bu adımlar aşamalı olarak yürütülmelidir, bu yüzden önce projeyi, daha sonra altprojeyi ve daha sonra da nesneyi yaratmanız gerekir. Proje, Altproje ve Nesnenin adını girin ve Oluştur düğmesine tıklayın. Aşağıda SAPMUHASEBE için LSMW projesinin ismini nasıl tanımladığımızı görebilirsiniz.Proje, Alt Proje ve Nesnenin Tanımlanması LSM Workbench - Maintain Object Attributes
- Bu adım LSMW işleminiz için en önemli bilgileri içeren kısımdır ve kayıt bilgisini saklar. Kayıt, otomatize etmek istediğiniz süreçtir ve bizim örneğimizde bu süreç Satıcı Ana Verilerinin yaratılmasıdır.
Bu ekranda programı doğru bir şekilde uyarlamak için gereken adımları sırasıyla takip etmeniz gerekir. İlk olarak Display-Change tuşuna tıklayınız.LSMW SAPMUHASEBE Projesi İçin Kayıt Tanımlanması
Kayıt esnasında örnek bir satıcı için, satıcı ana verisini yaratın. Bu esnada tüm alanlara veri girdikten ve onay kutularını işaretledikten sonra kayıt ekranına dönmek için satıcı ana verisini tanımlama ekranında Kaydet düğmesini tıklayın. Böylece, işlemi başarıyla kaydetmiş ve gerekli tüm alanları eklemiş olursunuz. (Örnek bir kayıt işlemi görmek için sayfanın sonundaki YouTube videosunu izleyin)Kayıt Oluşturma Default All Tıkladıktan Sonraki Görünüm Recording Alanında FK01 Seçilmesi - Maintain Soruce Structures
- Menü seçenekleri arasında gezinirken, her bir adımda yapılan en son değişiklik tarihinin saklandığını görebilirsiniz.
Maintain Source Structures Adımı Detayların Girilmesi - Maintain Source Fields
- Aşağıdaki ekranda gösterilen Maintain Source Fields adımını yürütürseniz, tekrar bir önceki adımda tanımladığınız kaynak yapısına yönlendirilirsiniz.
Maintain Source Fields Adımı Kaynak Alanların Tanımlanması
Kaydet tuşuna tıklayıp bir önceki ekrana döndüğünüzde aşağıdaki şekilde girdiğiniz alanların listesini görebilirsiniz.Kaydedilen Alanların Listesi - Satıcı Ana Verisi İçin Yüklenecek Dosyanın Hazırlanması
- Yüklenecek dosyanızın içeriğinin Maintain Source Fields adımında belirttiğiniz alanların sıralamasına ve özelliklerine uygun olması gerekir. Yüklenecek dosyayı hazırlamanın ilk adımı genellikle bir excel dosyası hazırlamaktır, excel dosyanızdaki sütun adları Maintain Source Fields adımındaki alan adları ile uyumlu olmalıdır.
Satıcı Ana Verisi İçin Hazırlanan Excel Dosyası
Eğer dosyanızda ilk satırda başlık bilgisi varsa buna dikkat edin, çünkü ilerleyen adımlarda dosyanızda başlık bilgisi bulunduğunu sisteme bildirmeniz gerekir. Excel dosyasındaki bilgilerin doğruluğundan emin olduğunuzda, dosyayı aşağıda gösterildiği gibi Metin (Sekmeyle ayrılmış) olarak kaydedin.Excel Dosyasının Sekmeyle Ayrılmış Metin Olarak Kaydedilmesşi - Maintain Structure Relations
- Bu adımda, kaynak yapısını yüklenen dosya ile ilişkilendirmeniz gerekir.
Maintain Structure Relations Adımı Kaynak Yapısı İle Yüklenen Dosyanın İlişkilendirilmesi - Maintain Field Mapping and Conversion Rules
- Bu adımda yüklenen dosyadaki bilgileri satıcı ana verisindeki uygun alanlar ile ilişkilendirirsiniz. Bu alanları aynen olduğu şekilde eşleştirebilir veya LSMW programının yükleme esnasında otomatik olarak yürütebileceği bazı dönüştürme kuralları da girebilirsiniz (bu biraz ABAP kodlama bilgisi gerektirir).
Maintain Field Mapping and Conversion Rules Adımı Auto-Field Mapping Auto Field Mapping İçin Ayarlar Ekranı Field Mapping - Maintain Fixed Values, Translations, and User-Defined Routines
- Bu adımda, belirli alanlar için sabit değerleri varsayılan değer olarak kullanabilirsiniz. Bununla birlikte örnek senaryomuzda sabit değerleri bu şekilde tanımlamadığımız için bu adımı atlıyoruz.
- Specify Files
- Bu adımda, LSMW programının verileri almak için kullanacağı dosyanın konumunu belirtirsiniz.
Specify Files Adımı Legacy Data Seçilmesi
Kaynak Dosya İle İlgili Diğer Ayarlar Kaynak Dosyanın Belirtilmesi - Assign Files
- Bir sonraki adım olan dosya tayinine geçtiğinizde önceki adımda belirttiğiniz dosyanın zaten atandığını göreceksiniz, bu nedenle yapılması gereken tek şey Display-Change tuşuna tıkladıktan sonra atamanın doğru olup olmadığını kontrol etmek ve Kaydet tuşuna basmaktır.
Assign Files Adımı - Read Data-Display Read Data
- Yüklenecek dosyanız hazır olduğunda yükleme işlemine başlayabilirsiniz. Yükleme işlemi üç aşamada gerçekleşir: Önce verileri LSMW'ya yüklerseniz, sonra bu verileri bir toplu iş oturumuna aktarırsınız ve son olarak ana verileri gerçekten oluşturmak için toplu iş oturumunu çalıştırırsınız.
Read Data Adımı
Bir sonraki adım olan Display Read Data adımında yüklenen verileri görüntüleyebilir ve aşağıda gösterildiği şekilde herhangi bir satıra tıklayıp detaylı olarak kontrol edebilirsiniz.Display Read Data Adımı ve Bir Satırın Detaylı Kontrolü - Convert Data-Display Converted Data
- Tamamlamanız gereken bir sonraki adım Convert Data adımıdır. Bu adımda yüklenen veriler önceki adımlarda belirttiğiniz kurallara göre dönüştürülür. Örneğimizde herhangi bir ek dönüştürme kuralı tanımlamadığımız için bu adımı sadece yürütmek yeterlidir. Hem Read Data hem de Convert Data işlem adımlarında sistem, bilgileri geçici dosyalarda saklar.
Convert Data Adımı Convert Data Adımı ve Bir Satırın Detaylı Kontrolü - Create Batch Input Session
- Bu adım, Convert Data adımının sonunda üretilen bilgileri bir toplu girdi oturumuna aktarır. Bu bilgiler hem yüklediğiniz dosyadaki bilgileri hem de kaydınız esnasında gerçekleştirdiğiniz işlem adımlarını içerir.
Toplu Girdi Oturumunun Yaratılması Toplu Girdi Klasörünün Yaratılması - Run Batch Session
- Toplu girdi oturumunu doğrudan bu ekrandan yürütebileceğiniz gibi SM35 işlem kodunu da kullanabilirsiniz. SM35 işlem kodunu çalıştırdığınızda yarattığınız oturumu aşağıdaki gibi görebilmeniz gerekir.
SM35 İşlem Kodunda Toplu Girdi Oturumuna Genel Bakış Oturum Seçenekleri
# Hataları görüntüle: Toplu girdi oturumu arka planda çalışmaya devam edecek ve sadece hata ile karşılaştığında duracaktır. Daha sonra hatayı düzeltebilir ve Enter'a basabilirsiniz. Program bir sonraki hata ile karşılaşana kadar çalışmaya devam edecektir.
# Görünmeyen: Bu seçenek oturumu arka planda çalıştıracak ve size hataları göstermeyecektir. Oturum tamamlandığında, hata mesajlarını almak için hata günlüğüne bakabilir ve sonra hatalı kayıtları düzeltmek için ne yapacağınıza karar verebilirsiniz.
Deneyimlerimize göre, Hataları Görüntüle seçeneği en iyisidir, çünkü hataları hemen çözebilir ve dosyanızın yüklendiğinden emin olabilirsiniz. Arka planda büyük bir dosya çalıştırırsanız, sonrasında hataları anlamaya çalışıp bunları manuel olarak düzeltmek biraz uğraştırıcı olabilir.Toplu Girdi Oturumunun Tamamlanması
/n: Hatalı kaydı atlar.
/bend: Toplu girdi oturumunu sonlandırır.
Eğer oturumunuzda hata ile karşılaşırsanız, oturumu yeniden çalıştırarak, yükleme işlemi tekrarlayabilirsiniz. Bu durumda bazı kayıtların zaten oluşturulduğunu bildiren ek hatalar alabilir veya böyle bir hata almamak için veri yükleme dosyanızı düzenleyip LSMW programıyla yeniden yükleyebilir ve yeni bir toplu girdi oturumu çalıştırabilirsiniz.
LSMW'yi yalnızca ana verileri yüklemek için değil aynı zamanda hatalı verileri düzeltmek veya işlem verilerini toplu olarak yüklemek için de kullanabiliriz. Örneğin, bir dizi yanlış kaydı düzeltmek isterseniz, belirli alanlarda değişiklik yapmak için bir LSMW oluşturabilirsiniz. Diğer yandan, FB01 işlem kodunu kullanarak muhasebe belgeleri oluşturmak için de LSMW'yi kullanabiliriz. Kısaca, LSMW aracını veri yüklemek amacıyla diğer süreçlerde de kullanabilirsiniz. LSMW aracını nasıl kullanacağınızı öğrenmenin en kolay yolu sitemizde anlattığımız LSMW ile ilgili örnekler ışığında kendi gereksinimleriniz için LSMW aracını kullanmanızdır.
Buraya kadar yürüttüğümüz LSMW adımları ile ilgili videoya aşağıdan ulaşabilirsiniz.
YORUM