FI’da her ayın sonunda amortisman hesaplama kayıt işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Amortismanları hesaplayabilmek için aşağıdaki g...
FI’da her ayın sonunda amortisman hesaplama kayıt işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Amortismanları hesaplayabilmek için aşağıdaki görüntüleri inceleyiniz.
Mali işler - Mali muhasebe - Duran varlıklar - Düzenli işlemler - Amortisman çalıştırması - Yürüt (AFAB) menüsü çalıştırılınca aşağıdaki ekranla karşılaşacaksınız. Belirtilen alanları doldurunuz ve
(Yürüt) ikonuna tıklayarak Hata Denetimini yapınız.

![]() |
Şekil 1. Amortisman Kaydı Ekran Görüntüsü |
- Plana Uygun:Normal aylık amortisman çalıştırmak için kullanılır. Bu türde normal bir kayıt sırasında, sistem çalıştırmayı belirli duran varlıklarla sınırlamanıza izin vermez.
- Yineleme:Kaydedilen son dönem için yineleme kayıt çalıştırması talep edebilirsiniz. Örneğin, yıl sonu kapanışıyla bağlantılı olarak münferit duran varlıklar için amortisman koşulları değiştiyse, yeniden çalıştırma gerçekleştirmeniz gerekebilir. Yineleme kayıt çalıştırması sırasında, sistem yalnızca ilk kayıt çalıştırması ve yineleme kayıt çalıştırması arasında ortaya çıkan farkları kaydeder. Çalıştırmayı belirli duran varlıklarla sınırlayabilirsiniz.
- Yeniden Başlat:Kayıt çalıştırması teknik nedenlerle iptal edildi ve veri tabanında değişiklik yapıldıysa, programı yeniden başlatma kipinde yeniden başlatmalısınız. Yeniden başlatma kipinin kullanılması, iptal nedeniyle kesintiye uğrayan tüm sistem aktivitelerini yineler.
- Plan Dışı Kayıt Çalıştırma:Herhangi bir nedenle bir veya birden çok kayıt dönemini atlamak istiyorsanız, bunu bir plan dışı kayıt çalıştırması belirleyerek yapabilirsiniz. Sistem bu yolla girilen dönemin yanı sıra atlanan tüm dönemler için kayıtlar oluşturur.
![]() |
Şekil 2. AFAB Artalanda Yürüt |
Hata analizinde “Hata Yok” mesajını aldıktan sonra Şekil 1’de Hata Analizi ve Deneme Çalıştırması seçimlerini kaldırın. Sonra Şekil 2’deki gibi Program - Artalanda yürüt seçeneği ile işlemi art alanda yapınız.
![]() |
Şekil 3. Artalanda Yazdırma Parametresi |
![]() |
Şekil 4. Başlangıç Termini Değerleri |
Şekil 4’de Hemen butonuna basınız, sonra da kaydet butonuna tıklayınız.
Böylece artalanda yürütme işlemi tamamlanır ve ekranın sol alt köşesinde yeşil renkteki aşağıdaki ifadeyi almış olursunuz.
Artalanda yürütme işlemi tamamlanınca amortisman kaydı ekranına geri dönmüş olursunuz. Yaptığınız işlemleri görmek için bu alandan çıkıp Mali İşler - İşletme Kontrolü - İşletme Planlaması - Ortam - Konfigürasyon Menüsü - Veri Aktarımı - Aktarım Akışı - İşe Genel Bakış (SM37) menüsünü kullanınız. Şekil 5’teki ekranı belirtildiği gibi doldurup
butonuna basınız.

![]() |
Şekil 5. SM37 Ekranı |
Yürüt butonunu tıklayınca Şekil 6’daki ekranla karşılaşacaksınız. Yeşil zemindeki Tmld. Yazısı işlemi başarı ile yaptığınız anlamına gelmektedir.
![]() |
Şekil 6. SM37 İşe Genel Bakış |
![]() |
Şekil 7. Belge Görüntüsü |
FB03 işlem kodu ile ulaşacağınız muhasebe belgesinde Şekil 7’te görüldüğü gibi hesaplanan amortismanlar 257. Kara nakil araçları amortisman hesabına alacak kaydedilirken 870. Kara nakil araçları Amrt.Ara.Hes. geçici hesabına borç kaydedilir.
FI duran varlık programında amortisman ayrıldığında ayrılan amortisman tutarları 770 veya 760 gibi gider hesaplarına direkt kaydedilmek yerine önce 870 gibi bir 8’li geçici hesaba alınır. Bu hesap bir torba hesaptır. Bu hesaptan ilgili masraf yerine göre amortisman tutarları 770 veya 760 hesaplarına otomatik akar. Bununla ilgili hesap tayin ayarı uyarlama bölümünden yapılır (Bu uyarlama için SM31 işlem kodunda ZTR_AA_REALLOC tablosuna bakım yapılır).
Merhaba,
YanıtlaSilKiralık kullandığımız iş yeri için özel maliyetlerimiz vardı,
İş yerinden çıktık, Özel maliyetlerin kalan amortisman tutarını çıktığımız yıl itibariyle gidere atmamız gerekiyor, Giderleştirme kaydını nasıl atmamız gerekiyor,
Merhabalar,
YanıtlaSilAmortismanı çalıstırıdıktan sonra, atılan amortismanın hangi demirbaşa ait olduğunu nasıl yakalayabilirim?