$show=home

ABAP Kodunun Yazılması ve Düzenlenmesi

ABAP Düzenleyicisini tanımanız için aşağıda göreceğiniz ilk kaynak kodunuzu elle yazmanız önerilir. ABAP ile yeni tanışmış iseniz aşağıd...

ABAP Düzenleyicisini tanımanız için aşağıda göreceğiniz ilk kaynak kodunuzu elle yazmanız önerilir. ABAP ile yeni tanışmış iseniz aşağıdaki kaynak kodu yazmaya başlamadan önce ABAP Düzenleyici İle Programlama sayfasına özellikle göz atmanızı öneririz.
ABAP ile ilgili yayınlar birbirlerini takip eden konular içerir. Tüm ABAP yayınlarının listesine ulaşmak için tıklayınız.
Enter ile boş satırlar oluşturun. Ayrıca tanıdık kopyalama ve yapıştırma fonksiyonlarını (Ctrl+C, Ctrl+V) kullanabilirsiniz.
[ 1 *&---------------------------------------------* 2 *& Report Z_MEMBERLIST01 * 3 *& * 4 *&---------------------------------------------* 5 *& * 6 *& * 7 *&---------------------------------------------* 8 9 REPORT z_memberlist01 . 10 DATA wa_zmember01 TYPE zmember01. " define work area 11 WRITE 'This is my first list'. 12 ULINE. " horizontal line 13 14 * loop 15 * each record of the table with all fields 16 * will be printed on a new line of the list 17 SELECT * FROM zmember01 INTO wa_zmember01. 18 WRITE / wa_zmember01. 19 ENDSELECT. 20 SKIP. " one blank line 21 22 * SELECT statement like before 23 * single fields of the record will be printed 24 SELECT * FROM zmember01 INTO wa_zmember01. 25 WRITE / wa_zmember01-mdob. 26 WRITE wa_zmember01-mname. 27 ENDSELECT. 28 SKIP. " one blank line 29 30 * SELECT statement like before 31 * single fields will be printed like before 32 * but the WRITE statement is concatenated into a chain statement 33 SELECT * FROM zmember01 INTO wa_zmember01. 34 WRITE: / wa_zmember01-mdob, 35 wa_zmember01-mname. 36 ENDSELECT. ]
ABAP Kodu: Z_MEMBERLIST01 Raporu
[post_ads_2]

Kaynak Kod İle İlgili Notlar

İncelemeye otomatik olarak eklenen REPORT ifadesinden hemen sonra, 10. satırdan başlayın. Yazar, oluşturma tarihi ve değiştirme tarihi hakkında kısa bir dokümantasyon imkanı sunan ilk 8 satır sistem tarafından otomatik olarak oluşturulur.

10. Satır
DATA wa_zmember01 TYPE zmember01. "define work area

Bu satıra göre, ZMEMBER01 veritabanı tablosu için bir veri yapısı (WA_ZMEMBER01) oluşturulur ve bu nedenle tablo ile aynı yapıya sahiptir.

ZMEMBER01 tablo verileri ile çalışmak için kullanılabilecek bir çalışma alanı (WA_ZMEMBER01) yaratılır. İfade nokta (.) ile bitirilir.

Boşluktan sonra, aynı satırda tırnak işareti ile bir açıklama satırı başlar: “define work area.” Sistem tırnak işaretinin sağındaki tüm karakterleri açıklama olarak yorumlar. Birkaç satır süren bir ifade yazsanız bile, aynı satır içine yorum ekleyebilirsiniz. Açıklamalar ifadelerin ortasında görünür.

11. Satır
WRITE 'This is my first list'.

Tek tırnak işaretleri arasındaki metin listede geçerli konumda görüntülenir. Bu ilk WRITE ifadesi olduğundan, geçerli konum satır 1, sütun 1'dir.

12. Satır
ULINE. "horizontal line 

ULINE ifadesi başlığı, listesinin geri kalanından ayıran ve listenin eni boyunca uzanan yatay bir çizgi oluşturur.

13. Satır
Boş satır listenin okunabilirliğini artırır.

14,15 ve 16. Satır
* loop 
* each record of the table with all fields 
* will be printed on a new line of the list 

Bu üç satır aşağıdaki ifadeleri açıklayan açıklama satırlarıdır.

17. Satır
SELECT * FROM zmember01 INTO wa_zmember01. 

SELECT ifadesi bir yapı açar. Bir döngü tablonun tüm veri kayıtlarını okur ve programın çalışma alanı içine teker teker aktarır. Çalışma alanı tablonun tam bir kaydını içerir. Kayıt çalışma alanına işlendikten sonra, bir sonraki kayıt okunur. Yıldız işareti kaydın tüm alanlarının seçildiği anlamına gelir.

18. Satır
WRITE / wa_zmember01. 

WRITE ifadesinden sonraki eğik çizgi (/) listenin geçerli yazdırma konumu yerine yeni bir satıra devam etmesini sağlar. Eğik çizgiden (/) önce ve sonra bir boşluk koymanız gerektiğini unutmayın.

WA_ZMEMBER01'in yazılması tablonun bir bütün olarak çıktısını verir, bu çıktı bir karakter dizesidir. Karakter dizisinin uzunluğu alanların uzunluklarının toplamı kadardır. Karakter dizesinde, alanlar tiplerine göre gösterilir, yani baskı için biçimlendirilmiş değildirler.

19. Satır
ENDSELECT.

ENDSELECT ifadesi açık olan SELECT yapısını kapatır. Tıpkı diğer döngüler gibi her açma komutu için bir kapanış komutu vardır ve her SELECT deyimi (bir döngü ise) bir ENDSELECT deyimi içerir.
  • [message]
    • Matematik Gibi
      • Bu süreç matematikte parantez ile çalışmaya benzer. Açılan bir parantezin her zaman bir kapanış parantezi bulunur ve her zaman çift olarak görünürler. Matematik denklemlerde parantezleri iç içe kullandığınız zaman, onları doğru atadığınızdan emin olmalısınız. Aynı durum programlamada döngüler için de geçerlidir. Döngü yapılarını iç içe kullanırken, döngünün doğru yerde açılmasına, düzgün çalışmasına ve kapalı olmasına özellikle dikkat etmelisiniz. Henüz iç içe herhangi bir döngü kullanmadık, ancak bu prensip kullandığımız döngü için de geçerlidir.
20. Satır
SKIP. " one blank line

SKIP deyimi listede boş bir satır oluşturur. Bu ifade listenin okunurluğunun artmasına yardımcı olur.

21,22 ve 23. Satırlar
Kaynak kodun bu kısmında, tıpkı 13-16. satırlar gibi, bir boş satır ve 2 açıklama satırı vardır.

24. Satır
SELECT * FROM zmember01 INTO wa_zmember01.

Tablonun tüm kayıtları, 17. satırdaki gibi, bir döngü içinde yeniden okunur. Buradaki fark aşağıda anlatılan kayıt işleme biçimidir.

25.Satır
WRITE / wa_zmember01-mdob.
  • [message]
    • Yazma Düzeni
      • Bu WRITE ifadesi bir alanın çıktısını sunar: WA_ZMEMBER01 çalışma alanının MDOB alanı. Yazma kuralına dikkat edin (Yapı Adı-Alan Adı). Alan adı veya yapı adı isminin bir parçası olarak tire (-) içeriyorsa, sistem ifadeyi net olarak belirleyemez ve yorumlayamaz. Bu yüzden, isimlendirirken her zaman alt çizgi (_) ile çalışmak gerekir, STRUCTURE_A-FIELD_B gibi.

        WRITE deyimi sonrasındaki (/) çıktıyı daima yeni bir satırda 1. sütuna yerleştirir.
26. Satır
WRITE wa_zmember01-mname.

Bu WRITE ifadesi de yine yapının bir alanının çıktısını sunar: MNAME alanı. Çıktı listede mevcut pozisyona yerleştirilir. Bu örnekte, MDOB alanından sonra. Alanlar aynı çizgide birbiri ardına yazılırsa sistem otomatik olarak satır sonu ekler.

Bu tür bir çıktıda, satırın ilk satırda yer almasını istediğiniz alanlara yetecek uzunluğa sahip olduğundan emin olmalısınız. Listenin genişliğini değiştirmek için REPORT ifadesinden sonra LINE-SIZE ekleyebilirsiniz.

27. Satır
ENDSELECT.

ENDSELECT deyimi 24. satırda açılan SELECT döngüsünü (en son açılan döngü) kapatır.

28. Satır
SKIP. " one blank line

Kaynak kodun 20. satırında olduğu gibi, bu boş satırın eklenmesi okunabilirliğini arttırır.

29-32. Satırlar
Kaynak kodunun bu kısmında boş satırlar ve yorumlar yer alır.

33. Satır
SELECT * FROM zmember01 INTO wa_zmember01.

Tablo üçüncü kez okunur.

34. ve 35. Satırlar
WRITE: / wa_zmember01-mdob,
         wa_zmember01-mname.

Listede, sonuç aynen ikinci okumadaki döngü gibi görünür. Farklılık yazımdadır. Birbirini izleyen çeşitli ifadeler varsa ve sadece operandlar farklı ise, zincir ifade kullanabilirsiniz. 34. satırda, WRITE deyiminden hemen sonra boşluk olmadan iki nokta üst üste (:) yer alır. Bu sisteme, çeşitli WRITE ifadelerinin birbirini takip edeceğini bildirir. Her bir ifade nokta (.) ile sonlanmaz, ancak virgül (,) ile birbirinden ayılır. İfadeler nokta ile değil virgül ile ayrılır. Sadece son ifade, her zamanki gibi nokta (.) ile kapatılır.

Örneğimizdeki ilk ifade, WA_ZMEMBER01 tablo yapısının MDOB alanını yeni bir satırda 1. sütuna çıktı sunar. İlk ifade virgül (,) ile kapatılmıştır. İkinci ifade MDOB alanından sonra bir boşluk bırakır ve listeye aynı tablo yapısının MNAME alanını yazar. İkinci ifade zincirin son ifadesi olduğundan, nokta (.) ile kapatılır. (Bir zincir ifadenin birbiri ardına birkaç ifade içerebileceğini unutmayın. Yeni bir komut yeni bir satıra aittir ilkesi zincir ifade için de geçerlidir.)

36. Satır
ENDSELECT.

Döngüyü sonlandırmayı unutmayın. Bu ENDSELECT ifadesi 33. satırdaki SELECT ifadesine aittir.

Örnek Kaynak Kodun Çıktı Ekranı

Eğer çıktı ekranına bakarsanız (Şekil 1) sistemin kendi kendine bazı çıktılar ürettiğini görebilirsiniz. (Örneğin, programın özelliklerinden aldığı açıklayıcı metin) Ancak şu anda, kendi oluşturduğumuz çıktılar daha önemlidir.
Şekil 1. Z_MEMBERLIST01 İçin Çıktı Ekranı
  • İlk satır metindir, "“This is my first list.”"
  • İkinci satır metnin altındaki yatay çizgidir.
  • Sonraki üç satır tablo yapısının biçimlendirilmemiş çıktısını sunar. Listedeki bir satır yapının tüm içeriğine karşılık gelir. Tablo üç tane veri kaydı içerdiğinden, döngü işlemi üç kere çalışır ve listeye üç satır yazılır.
  • Boş satırdan sonra, her biri doğum tarihi ve ad içeren üç satır görürsünüz. Tarihin ilk blokta olduğundan daha farklı bir formatta çıktığına dikkat edin. Tablodaki alanı belirttiğimizde, tarih formatını belirtmiş oluruz. Tarih alanın sunum formatı ülkeye özgüdür. Alanın iç biçimlendirmesi ise tablo yapısının biçimlendirilmemiş çıktısında görünür: YYYYMMDD. Tablo yapısındaki sadece iki alanının çıktısı olduğundan, geri kalan alanlar listede görünmez.
  • Üçüncü bloğun içeriği, ikinci bloktakinden farklı değildir. Farklılık sadece WRITE komutunun zincir ifadesi olarak verildi kaynak kodundadır.
Her şey planlandığı gibi çalıştıysa ABAP Düzenleyicisine dönmek için BACK (F3) tuşunu kullanın. Bir sonraki adımda, alanlar ve hesaplamalar ile çalışacağız.

YORUM

Ad

/N/SAPTR/KDVB,1,AB03,1,AB08,1,ABAP,24,ABAVN,1,AFAB,1,AR02,1,AR03,1,AS01,1,AS02,2,AS03,1,AS11,1,AW01N,1,CO Kullanıcı,1,CO Uyarlama,1,CONCATENATE,1,CONDENSE,1,e-book,3,EC01,1,Excel,3,F-02,7,F-22,1,F-32,1,F-43,1,F-44,1,F-90,1,F-92,1,F110,2,FAGLL03,1,FB01,1,FB02,1,FB03,2,FB08,2,FB50,1,FB60,3,FB70,2,FBCJ,8,FBCJ3,1,FBCJC0,1,FBCJC1,1,FBCJC2,1,FBKP,1,FBL1N,3,FBL3N,1,FBL5N,4,FBN1,1,FBRA,2,FBV0,2,FBV2,1,FBV3,1,FBZP,1,FD01,1,FD08,1,FD09,1,FGI3,1,FI Kullanıcı,73,FI Uyarlama,41,FI01,1,FICO,1,FIT_DUE_DATE_SEL,1,FK01,1,FK02,1,FK08,1,FK09,1,FK10N,1,FS00,2,FS10N,1,FTXP,1,Gallery,4,LSMW,1,MIRO,2,Muhasebe,1,Nasıl,10,OB05,1,OB13,2,OB16,1,OB22,1,OB29,2,OB37,1,OB40,1,OB41,1,OB45,1,OB52,2,OB53,1,OB62,1,OB96,1,OBA0,1,OBA3,1,OBA4,1,OBA7,2,OBAR,1,OBAS,2,OBB8,1,OBB9,1,OBBO,1,OBBP,1,OBBU,1,OBC4,2,OBC5,1,OBCL,1,OBD2,1,OBD3,1,OBD4,1,OBWS,1,OBWW,1,OBXR,1,OBXT,1,OBXY,1,OBY6,1,OBYM,1,OBYN,1,OBYR,1,OKB2,1,OKB3,1,OLMRLIST,1,OX03,1,OX15,1,PFCG,1,REPLACE,1,S_ALR_87010175,1,S_ALR_87011965,1,S_ALR_87011990,1,S_ALR_87012004,1,S_ALR_87012050,1,S_ALR_87012052,1,S_ALR_87012082,1,S_ALR_87012090,1,S_ALR_87012172,1,S_ALR_87012183,1,S_ALR_87012357,1,SAP,3,SE11,5,SE38,6,SE71,1,SHCD,1,SHIFT,1,SKIP,1,SM30,1,SM35,1,SPLIT,1,Stopaj,3,ULINE,1,VN01,1,VOFA,1,WRITE,1,XD01,1,XDN1,1,XKN1,1,
ltr
item
SAP Muhasebe: ABAP Kodunun Yazılması ve Düzenlenmesi
ABAP Kodunun Yazılması ve Düzenlenmesi
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQ8pXpqmFXuqC25fzwfzKcwExAL_qyMUuDBZDMKWGc4-JYO6feCfVyHuohJrvkIQ-fYkM8hNf0Z1b0eTNlr2lNHPcx63q4a0soDRO0jJ9tkjmEMOlyhcnvHsj8OVk8FUlDSR8UMs2sbdo/s1600/Depositphotos_126082956_l-2015.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQ8pXpqmFXuqC25fzwfzKcwExAL_qyMUuDBZDMKWGc4-JYO6feCfVyHuohJrvkIQ-fYkM8hNf0Z1b0eTNlr2lNHPcx63q4a0soDRO0jJ9tkjmEMOlyhcnvHsj8OVk8FUlDSR8UMs2sbdo/s72-c/Depositphotos_126082956_l-2015.jpg
SAP Muhasebe
https://www.sapmuhasebe.com/2017/08/abap-kodunun-yazlmas-ve-duzenlenmesi.html
https://www.sapmuhasebe.com/
https://www.sapmuhasebe.com/
https://www.sapmuhasebe.com/2017/08/abap-kodunun-yazlmas-ve-duzenlenmesi.html
true
2532429962024234885
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts TÜMÜNÜ GÖSTER Devamı Yanıtla Cancel reply Sil By Ana Sayfa SAYFALAR KAYITLAR Tümünü Göster BENZER YAYINLAR ETİKET ARŞİV SEARCH TÜM KAYITLAR İsteğinize Uygun Kayıt Bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pzt Sal Çrş Prş Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara az önce 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago 5 haftadan fazla Takipçiler Takip Et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content